Svijet

O SPOLJNOJ POLITICI NI RIJEČI Šolc pobijedio i u trećoj debati, Lašet uspio da ga "bocne"

Favorit za idućeg kancelara Olaf Šolc opet se najviše dopao gledaocima poslije debate sa Analenom Berbok i Arminom Lašetom. Govorilo se isključivo o domaćim temama, i očite su podudarnosti Socijaldemokrata i Zelenih.

O SPOLJNOJ POLITICI NI RIJEČI Šolc pobijedio i u trećoj debati, Lašet uspio da ga "bocne"
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Prema gledaocima, socijaldemokratski kandidat Olaf Šolc pobjednik je i trećeg, posljednjeg televizijskog suočavanja pred izbore u Njemačkoj. U brzoj anketi instituta Forsa, čak 42 odsto gledalaca reklo je da se Šolc pokazao najbolje. Za lidera Demohrišćana Armina Lašeta glasalo je 27 odsto, a za kandidatkinju Zelenih Analenu Berbok 25 odsto, piše Dojče vele.

Takozvani triel – „duel“ utroje – održan je tačno nedelju dana pred izbore za Bundestag nakon kojih će Angela Merkel otići u političku penziju posle šesnaest godina na čelu Vlade.

Favoritu Olafu Šolcu se ovog puta tokom debate nisu zacrvenele uši, što mu se dešava samo kad se iznervira, premda to retorikom ne pokazuje. U prethodnom sučeljavanju je Šolc kipteo kada ga je Lašet žestoko napao zbog racije u Ministarstvu finansija koje Šolc predvodi.

Pročitajte još

Ali, u nedelju je u nastupu koji su zajedno organizovale privatne televizije ProSieben i Sat.1 bilo znatno manje verbalnog hvatanja za gušu. Sve se vrtilo oko programskih tema poput socijalne pravde, zaštite klime, odnosa prema pandemiji i digitalizaciji. O spoljnoj i bezbjednosnoj politici praktično nije bilo riječi, čak ni o Evropskoj uniji.

Kad je Miki Maus brinuo o klimi

Socijalne teme su pokazale kolika su preklapanja između programa Socijaldemokrata i Zelenih, i neki komentatori već pišu da dvije stranke očijukaju ka koaliciji nakon izbora. Za to će im, po svemu sudeći, trebati i treći partner, ali je i dalje nejasno da li bi to prije mogli da budu Liberali ili Ljevica, što bi vlastima moglo da udari dva veoma različita pečata.

SPD i Zeleni zalažu se za minimalnu satnicu od 12 evra bruto, i finansijske povlastice za porodice, posebno one sa djecom. Demohrišćani su pak protiv zakonskih povećanja minimalca, i Lašet je rekao da „nije primjereno“ kad se država petlja u pregovore sindikata i poslodavaca.

Voditeljka je na originalan način započela temu klimatskih promena, pokazujući strip „Miki Maus“ iz 1993. godine, u kojem se radilo o obaranju prašuma. „Prije trideset godina se dakle Miki Maus bavio klimatskim promenama“, rekla je, i pitala Lašeta da li iko u njegovoj partiji čita stripove.

Savezni parlamentarni izbori u Njemačkoj održavaju se 26. septembra. Ovdje ćete pronaći izveštaje, analize i intervjue o ovogodišnjim izborima za poslanike Bundestaga.

Lašet se pak odlično snašao, rekavši da je u vrijeme kad je objavljen taj „Miki Maus“ demohrišćanski ministar zaštite životne sredine prvi stavio temu klimatskih promena na dnevni red.

Ipak, ta tema je prirodni teren Analene Berbok koja je ponovila zahtev da iduća vlada bude „klimatska“. Ona traži da se od 2030. godine više ne proizvode automobili na dizel i benzin, da se i dobijanje energije od uglja napusti prije 2038. godine, kako je sada planirano.  

– Ne možete da kažete da se držite Pariskog sporazuma o klimi, a da još 17 godina spaljujete ugalj – rekla je ona dvojici konkurenata čije stranke zajedno upravljaju zemljom.

Lašet je rekao da je bila greška što je Njemačka napustila atomsku energiju prije energije uglja. Šolc je upozorio da cijela njemačka industrija mora najkasnije kroz četvrt veka postati klimatski neutralna. Kao kancelar bi, rekao je, već u prvoj godini mandata postavio obavezujuće ciljeve.

Lašet bocnuo Šolca

Na kraju je ipak Lašet stigao da malo bocne Šolca. Kada su kandidati dobili priliku da postave jedni drugima pitanje, Lašet je pitao Berbok kakvo izlaganje Olafa Šolca očekuje pred Odborom Bundestaga za finansije, misleći na istragu Agencije za borbu protiv finansijskog kriminala. „Punu transparentnost“, rekla je ona. I to na kraju nije bilo previše neprijatno za Šolca.

SPD i dalje vodi

Posljednje ankete vide SPD na 25-26 odsto glasova, dok Demohrišćani imaju 21-22. Slijede Zeleni (15-16), Liberali i Alternativa za Njemačku (po 11) i Ljevica (6).

Glasa se iduće nedjelje (26. septembar), a već pet minuta po zatvaranju birališta, u 18.05, biće poznate prve izlazne ankete koje su obično u dlaku precizne.

Prihvati notifikacije