Svijet

OBALA ITALIJE, FRANCUSKE I ŠPANIJE "Plastični cunami" zagadio najbolje turističke destinacije

Svake godine u mediteranske vode ulazi 0,57 miliona tona plastičnog otpada, a to proizvodi efekat jednak situaciji u kojoj svake minute u more bacimo više od 33.000 plastičnih flaša – upozoravaju ekolozi.

OBALA ITALIJE, FRANCUSKE I ŠPANIJE  "Plastični cunami" zagadio najbolje turističke destinacije
FOTO: SCREENSHOT FACEBOOK/PARLEY FOR THE OCEANS

Među najzagađenijim područjima su neke ključne turističke destinacije kao što su Barselona, Tel Aviv, Valensija, Marsejski zaliv i obala Venecije u blizini delte rijeke Po.

Morski otpad predstavlja veliki trošak za turizam, ribarstvo i pomorstvo u iznosu od 641 milion evra godišnje.

“Plastično zagađenje” je u stalnom porastu, a do 2050. godine moglo bi se učetvorostručiti upozorava se u izvještaju “Zaustavimo plastičnu poplavu: kako mediteranske zemlje mogu spasiti svoje more”.

Od proizvođača, do vlasti i samih potrošača, ključni neuspjesi i propusti javljaju se na svim nivoima i doprinose vrlo neefikasnom, skupom i zagađujućem sistemu.

Proizvodnja plastike je previše jeftina, dok su troškovi ekonomisanja otpadom i troškovi zagađenja previše visoki, a plaćaju ih zajednice i priroda.

– Sve zemlje moraju drastično smanjiti proizvodnju i potrošnju plastike, te ozbiljno ulagati u inovativne sisteme recikliranja kako plastika ne bi ni postala otpad – napominju iz Mediteranske morske inicijative.

Od jula do novembra ekološki brod “Plava panda” stići će do obala Francuske, Italije, Turske, Tunisa i Maroka kako bi mobilisao lokalno stanovništvo i turiste da se bore protiv zagađenja plastikom.

Mediteranske kompanije svake godine na tržište izbacuju 38 miliona tona plastičnih proizvoda, ali ne pokrivaju troškove zbrinjavanja prekomjernog plastičnog otpada.

Stanovnici i turisti, uglavnom iz Francuske, Italije i Turske, godišnje bace više od 24 miliona tona plastičnog otpada.

U ljetnim mjesecima turisti povećavaju proizvodnju otpada za čak 30 odsto u mnogim obalnim područjima.

Svake godine 2,9 miliona tona otpada baca se na otvorenim nekontrolisanim odlagalištima, posebno u Egiptu i Turskoj.

Takođe, upozoravaju ekolozi, 170 marokanskih odlagališta predviđenih za zatvaranje još su u pogonu.