Društvo

"Obaveznost vakcina je DEFINISANA ZAKONOM" Dr Kon najavio nove oštre mjere protiv korone

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i čitav zakon protivustavan, ocijenio je epidemiolog Predrag Kon.

"Obaveznost vakcina je DEFINISANA ZAKONOM" Dr Kon najavio nove oštre mjere protiv korone
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

On na pitanje da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije kaže da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Pročitajte još

Kon je, govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije za određene grupe stanovništva, a prije svega zdravstvene radnike, naveo da obavezna vakcinacija može da bude propisana naredbom ministra u određenim situacijama “kao što je ova trenutno” i dodao da za zdravstvene radnike postoji već niz vakcina koje su obavezne, i u Srbiji i u svijetu.

Upitan da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije, ali i privilegija za vakcinisane, po uzoru na Francusku, Kon je odgovorio da to jeste medicinski i epidemiološki opravdano, ali i da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Prema njegovom mišljenju, osnovne mjere o kojima u ovom trenutku treba da se razmišlja su one koje se odnose na povećanje broja vakcinisanih.

– Jasno je da ne možemo da se vraćamo unazad, posežući za mjerama kakve su bile ranije u vidu zatvaranja, jer sada imamo vrlo snažno oruđe, a to je vakcina. To glavno oruđe mora da počne da se koristi. – rekao je Kon za Srbija Danas, ali i upozorio da će u jednom trenutku morati da se razmišlja i o drugim mjerama, koje se prije svega odnose na ograničenja okupljanja.

Potvrdio je da će biti održana sjednica i dodao da će do tog datuma članovi tog tijela imati konsultacije.

Prihvati notifikacije