Politika

"OBEĆANJE NIJE ISPUNJENO" Stanić tvrdi da UKC Srpske još nije sertifikovan

Prošle godine u prilogu na BN TV objelodanili smo činjenicu da najvažnija zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj nije sertifikovana, iako je po svim važećim propisima to morala biti.

SLOBODAN STANIĆ
FOTO: BNTV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Napisao je to u objavi na svom Fejsbuk nalogu nekadašnji ministar zdravlja i član Predsjedništva Narodnog fronta, Slobodan Stanić.

– Sertifikacija zdravstvene ustanove je usklađivanje procesa rada sa propisanim standardima bezbijednosti za pacijente i osoblje – napisao je Stanić.

On dalje objašnjava da novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti iz 2022. godine u čl. 201 st. 1. stoji da je sertifikacija obavezna za sve zdravstvene ustanove i vrši se svakih sedam godina.

Svi su bili iznenađeni navodima iz samog UKC da je urađeno 80 odsto posla i da će biti sertifikovani za devet mjeseci. Tih devet mjeseci je isteklo 18. maja 2024. godine, a posao još nije završen – napisao je Stanić.

Naime, u Stanićevoj objavi stoji da ASKVA (Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS) ne vodi UKC RS na svojoj stranici kao sertifikovanu ustanovu, a kamoli kao akreditovanu, a sama akreditacije je daleko zahtijevnija. On kao primjer navodi da je bolnica u Bijeljini već resertifikovana.

– Za sertifikaciju potrebno je u potpunosti ispuniti standarde bezbjednosti, koji su od izuzetne važnosti za pacijente, ali i osoblje UKC RS. Ovaj proces treba što prije okončati, jer u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti iz 2022. godine čl. 190 u stavu (2) stoji: „Direktor zdravstvene ustanove odgovoran je za uspostavljanje unutrašnjeg sistema kontinuiranog unapređenja kvaliteta, sigurnosti zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi“ – napisao je Stanić.

Stanić upozorava da se UKC RS sertifikuje zbog dobrobiti pacijenata, osoblja i svih građana Republike Srpske.

– Poznato je da na UKC RS, kao i kod svih drugih bolnica kod nas i u svijetu imamo neželjene događaje u manjoj ili većoj mjeri (samoubistvo pacijenata, bolničke infekcije, itd). S obzirom na to da UKC RS nije sertifikovana zdravstvena ustanova, a po zakonu je morala biti, imaće višestruke implikacije kod eventualnih sudskih postupaka. Kako bi se izbjegle štete po zdravlje pacijenata i osoblja, kao i potencijalno gubljenje sudskih sporova posvetite se upornom ispunjavanju sertifikacionih standarda na dobrobit pacijenata, osoblja i svih građana Republike Srpske – upozorava Stanić u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu