Regioni

OBEZBIJEĐENO 300 PAKETA Pomoć odborima za međureligijsku saradnju

U okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost osigurano je 300 paketa humanitarne pomoći za 15 odbora za međureligijsku saradnju, koji djeluju u okviru Međureligijskog vijeća BiH (MRV BiH).

OBEZBIJEĐENO 300 PAKETA Pomoć odborima za međureligijsku saradnju
FOTO: CRS

Odbori u Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Bugojnu, Doboju, Foči, Goraždu, Livnu, Novom Travniku, Orašju, Trebinju, Tuzli, Zenici i Žepču primiće po 20 paketa sa hranom i osnovnim higijenskim potrepštinama, koje će dalje dijeliti članovima svojih crkava i vjerskih zajednica koji su najviše ugroženi pandemijom kovid-19.

– Mi smo prepoznali da je velika potreba na terenu. Zamisao je bila da se stvori jedan fond solidarnosti, fond pomoći ljudima u potrebi i evo, na ovakav način USAID je dao odgovor – rekla je Helena Martinović, izvršni sekretarica u MRV BiH.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih grupa u BiH koji provodi organizacija Catholic Relief Services (CRS) s partnerima u više od 70 lokalnih zajednica. Kroz brojne akcije podjele pomoći organizovane od pojave korona virusa PRO-Budućnost želi podstaći ljude na solidarnost i saradnju kakva je uvijek potrebna, a posebno u vanrednim okolnostima.

FOTO: CRS
FOTO: CRS

– Ova aktivnost je značajna po tome što (…) pokazuje dobru volju i opredijeljenost crkava i vjerskih zajednica da zajedno učestvuju na polju pružanja pomoći i da na taj način podstaknu sve svoje članove, aktiviste i sve ljude dobre volje na to da je potrebno da smo zajedno u prevladavanju poteškoća i izazova koji su ispred nas – rekao je Dženan ef. Imamović predstavnik Odbora za međureligijsku saradnju Goražde.

Predstavnici Odbora za međureligijsku saradnju zahvalili su se na ovoj pomoći ističući da je pojedinim porodicama prijeko potrebna, te da im ovim znakom pažnje šalju poruku da nisu sami.

– Život ne smije da stane, naše prijateljstvo i naša briga jednih o drugima ne smije da bude sputana. U svakoj prilici, u svakom trenutku, u svakom stanju moramo da nađemo način kako da pokažemo ljubav, pažnju, brigu i ljudskost jednih prema drugima – naveo je protojerej-stavrofor Jovo Mihajlović, predstavnik Odbora za međureligijsku saradnju Orašje.