Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA STRADALE Dodik: NATO agresija dugo pripremana

Društvo
Autor:

Foto: RTRS

Zvucima sirena za uzbunu i gašenjem svjetla, tačno u 19.45, kada su NATO avioni bacili prve bombe, počelo je centralno obilježavanje 20. godišnjice od početka bombardovanja u Nišu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da je NATO bombardovanje Srbije stravičan zločin koji je uslijedio samo nekoliko godina nakon bombardovanja Republike Srpske. Nije im bilo dovoljno, kaže Dodik, da svojom arogancijom spriječe dostavljanje kiseonika za 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci, nego su morali i da u Srbiji ubiju još 78 djece. Oba zločinačka napada, kažu, su bila takva da su srpski narod stvrstali na stranu lošeg.

– Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana, a po posljedicama po zdravlje stanovnika Srbije vidimo da ona i danas traje – rekao je Dodik.

On je naglasio da su oni koji su do dolaska predsjednika Vučića na vlast NATO agresiju nazivali kampanjom i danas među nama.

– Samo su mi od onih koji su izdali naređenje i komandovali operacijama, mrži oni koji su tu agresiju opravdavali – istakao je Dodik.

Petrijarh srpski Irinej rekao je na večerašnjoj akademiji u Nišu da su zvuci sirena koje smo čuli prije 20 godina koji su upozoravali na ubitačno oruđe, još prisutni kod naših ljudi – u njihovim sjećanjima i snovima.

Državna ceremonija obilježavanja 20. godišnjice od početka bombardovanja održava se u Nišu. Danu sjećanja prisustvuje državni vrh sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić na čelu.

Akademiji prisustvuju i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kao i delegacija Vlade Srpske.

Patrijarh Irinej će večeras služiti moleban u centru Niša. Kod Spomenika žrtvama NATO agresije položeni su vijenci i održano opelo.

U Beogradu su položeni venci na Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999, povodom Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Napadi su trajali bez prekida 78 dana, tokom kojih su teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Prema procjenama različitih izvora, poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Odluka o početku napada na SR Jugoslaviju donesena je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a bombardovanje je okončano 78 dana kasnije usvajanjem Rezolucije 12-44.

(RTRS)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO