Politika

Obilježavanje Mitrovdana u Nevesinju: Višković odao poštu srpskim junacima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je položio vijenac kod Spomenika slobode u Nevesinju povodom Mitrovdana - Dana opštine i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske.

Obilježavanje Mitrovdana u Nevesinju: Višković odao poštu srpskim junacima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Danas se obilježava i 30 godina od prve mitrovdanske bitke i 28 od druge mitrovdanske bitke koje su simbol odbrane Hercegovine i cijele Republike Srpske.

Vijence su položili i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Poštu poginulim srpskim junacima odali su i delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, grada Trebinja, načelnici opština istočne Hercegovine, te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, kao i organzacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Cvijeće je položeno i na spomenik komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

Pročitajte još

Potom je služen pomen u spomen-sobi, dok bi obilježavanje trebalo da bude nastavljeno svečanom mitrovdanskom akademijom u Domu kulture “Nebojša Glogovac”.

Mitrovdanske svečanosti počele su sinoć promocijom Zbornika radova sa naučno- stručne konferencije o razlozima formiranja Vojske Republike Srpske i njenom doprinosu očuvanju Republike Srpske.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika, i praćene jakom artiljerijom, krenule na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

Prihvati notifikacije