Društvo

Obilježen DAN SJEĆANJA na stradale u logoru Jadovno: “Ustaše su na ovom mjestu surovo ubile više od 40.000 Srba i Jevreja u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske”

U kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag danas je obilježen “Dan sjećanja na Jadovno 1941.”, gdje je prije 77 godina od režima NDH stradalo 40.000 ljudi.

Obilježen DAN SJEĆANJA na stradale u logoru Jadovno: “Ustaše su na ovom mjestu surovo ubile više od 40.000 Srba i Jevreja u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske”
FOTO SRNA

Stradalima su počast odali Udruženje “Jadovno 1941.” iz Banjaluke, koje je i organizator današnjeg obeležavanja, potomci i poštovaoci žrtava iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije.

Nad Šaranovom jamom na Velebitu služen je parastos za 38.010 pravoslavnih Srba, koji su stradali u ovom logoru. Nakon parastosa, prisutni, među kojima i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, položili su vijence i cveće.

Ivanić je obraćajući se prisutnima naveo da smo se okupili danas u Jadovnu kako bismo iskazali poštovanje prema onima koji su ovde surovo ubijeni.

Dolazeći ovamo, ovim putevima, razmišljao sam o kolonama tih ljudi, koji su dovedeni iz raznih krajeva i ovde pogubljeni samo zato što su bili ljudi koji su drugačije mislili, drugačije se molili – kazao je Ivanić.

Foto Srna
Foto Srna
Mladen Ivanić

Rekao je da to nikada ne treba zaboraviti, te da je Jadovno prostor gdje je sve što se u NDH događalo zapravo počelo.

– Bilo je slučajeva i ranije, ali ovo je bio simbolično početak jednog velikog stradanja srpskog naroda, Jevreja, sa ovih prostora. Ali, ovo je i dalje mjesto koje nema tu težinu, koju treba da ima i u našim školama, i u udžbenicima, i u mestima sjećanja. Narod koji ne poštuje svoje žrtve ima ozbiljan problem i mi kao narod ovom mestu moramo dati mnogo veći značaj – kazao je Ivanić.

Predsednik Udruženja “Jadovno 1941.” Dušan Bastašić kazao je da je ovo deveta godina kako se Dan sjećanja na Jadovno obilježava, te da se i danas malo zna o stradanju u ovom logoru za vrijeme NDH, koja je prema njegovim riječima bila država u punom kapacitetu.

Dodao je da je ovaj logor preteča Jasenovca, te da je nakon njegovog zatvaranja u Jasenovac prebačeno 2.000 preživjelih.

Kako je naveo, u logoru je, prema istraživanjima, za samo 132 dana nastradalo 38.000 Srba i 2.000 Jevreja, kao i jedan broj antifašista.

– Teško je zamisliti tu brojku. To su vam dvije pune beogradske Arene, strašna brojka. Do 2010. godine znali smo za samo dva mjesta stradanja, dvije kraške jame, a do sada smo uspjeli da nađemo 11 jama. Kod njih pet postavili smo pet krstova, a danas ćemo postaviti i šesti – kazao je Bastašić.

Foto Srna
Foto Srna
Dušan Bastašić

Dodao je da je ohrabrujuće što nijedan od krstova nije oskrnavljen, a, kako kaže, mogli su biti.

– To nam budi nadu da se vrtlog zla polako smiruje i da ćemo ući u nekakve mirnije vode zarad bolje budućnosti naše djece, kojem god narodu da pripadaju – kazao je Bastašić.

Naveo je da je Dan sjećanja na Jadovno inače 24. juna, te da je taj dan određen zato što su sabirni logori na Velebitu i Jadovno dosegli svoje granice, a logor na Pagu primio je tada svoje prve zatočenike.

Ceremonija obilježavanja u Jadovnu kasnila je oko sat i po vremena, jer je na granici uhapšen jedan čovjek iz Banjaluke, a Bastašić je kazao da su svi putnici iz Republike Srpske i Srbije bili uredno prijavljeni.

– Hrvatska policija je smatrala da jednog od njih treba izvesti iz autobusa i privesti. Nemam tačnih informacija o čemu se radi, znam samo da se radi o čestitom čovjeku, našem članu,, koji je ovdje danas trebao da bude deveti put – kazao je Bastašić.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević rekao je da je više od 40.000 nevinih Srba i Jevreja ubijeno u jamama Jadovna za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske zbog svog imena, identiteta i vjere.

Foto Srna
Foto Srna
Miladin Dragičević

– Ostala je bolna tišina koju svi danas ovdje čujemo i koja mora da zaboli svako ljudsko biće. Danas smo ovdje da ne zaboravimo, da podsjetimo i naučimo sve generacije poslije Jadovna da je jedna generacija djece, roditelja, baka i djedova stradala nevina zbog monstruozne ideologije bolesnih umova i da nikada ne zaboravimo šta se ovdje i kome dogodilo – istakao je Dragičević.

Obilježavanje stradanja u ovom logoru nastavljeno je “hodočašćem mučeničkom stazom jadovničkom”, uzbrdo oko 7,5 kilometara, do mesta nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića dolcu.

Nedaleko od mjesta na kom je bio logor, kod devastiranog spomenika podignutog na betonskoj ploči kojom je pokrivena jama u kojoj su i danas posmrtni ostaci žrtava, postavljen je drveni Časni krst i služen kraći pomen.

Hodočašće je završeno kod Časnog krsta u Čačića dolcu, koji je podignut 2012. godine, a prisutni će u povratku obići Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu.