Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Obilježen Svjetski dan KULTURNIH RAZLIČITOSTI u Brčko distriktu

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Mreža „Promoviši pozitivno“ organizovala je danas u Brčko distriktu manifestaciju povodom Svjetskog dana kulturnih različitosti.

– Želja nam je da promovišemo Brčko na najbolji način i zato smo priredili festival kulturnih različitosti, skup svih nacija i manjina koje žive ovdje, a u goste su nam došli Kinezi, Slovenci i Srbijanci – rekao je Damir Radenković iz Mreže “Promoviši pozitivno“.

U ovu aktivnost uključila se i Vlada Distrikta, a Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog rekao je da je ovo prilika da se apeluje na svijest svih da prihvatamo drugo i drugačije.

– Potrebno nam je da prihvatamo drugo i drugačije ne sa strahom i podozrenjem već kao priliku da se upoznajemo da bi u jednoj sinergiji možda zajednički doprinijeli boljem razvoju i prosperitetu – rekao je Milić.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

On je istakao da će ovaj događaj doprinijeti da se učvrste multietničnost i multikulturalnost koje su jako izražene u Brčko distriktu.

U umjetničkom programu održanom na Trgu mladih u centru Brčkog učestvovala su kulturno – umjetnička društva konstitutivnih naroda u Brčko distriktu „Prosvjeta“, „Preporod“ i „Napredak“, kao i Konfučijev institut iz Sarajeva i Asocijacija „Kulturanova“ iz Novog Sada.

S ciljem promocije pozitivne priče o Romima u Gradskoj vijećnici otvorena je i izložba fotografija „Na marginama“.

Ovaj događaj podržala je i Misija OEBS u BiH.

– Osim u Brčkom ovih dana slične aktivnosti podržavamo u Drvaru, Hutovu Blatu, Tuzli, Sarajevu i Doboju i nastojimo da te manifestacije podržimo kroz rad koalicija za borbu protiv mržnje kojih ima 31 u BiH – rekao je Namik Hadžalić iz Misije OEBS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO