Kultura

Obilježen Svjetski dan poezije: Matija Bećković istakao da Handkea smatraju srpskim pjesnikom

U Matici srpskoj je danas obilježen Svjetski dan poezije svečanim programom "Peter Handke među srpskim pjesnicima" posvećenim austrijskom nobelovcu, koji je i počasni član Matice.

Obilježen Svjetski dan poezije: Matija Bećković istakao da Handkea smatraju srpskim pjesnikom
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Handke je naš sabrat i mi ga smatramo srpskim pjesnikom, a on je to postao u najtežim vremenima za srpski narod kada se to malo ko usudio, rekao je jedan od učesnika programa, akademik Matija Bećković.

Handke je, prema njegovim riječima, sebe najviše ovjenčao svojim putovanjima po Kosovu, po Velikoj Hoči.

– Kazao je da je srpski narod na Kosovu najusamljeniji narod u Evropi – dodao je Bećković.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da je poezija danas ugrožena kao i ranije, jer je manje čitana od drugih žanrova, ali da je zato njen efekat intenzivniji.

– Ko otkrije poeziju, taj više ne može da izmakne njenoj magiji. Mi smo ovdje u Matici svojevremeno krenuli upravo tražeći najstabilnije pjesničke veličine, sa Matijom Bećkovićem i počeli sistematično da obilježavamo taj dan. Prvi je program bio posvećen Matiji, a evo ove godine Peteru Hadkeu – rekao je Stanić.

Pročitajte još

Handke je, kako kaže Stanić, žanrovski mnogo manje realizovan u poeziji, ali je njegovo cjelokupno izražavanje apsolutno pjesničko.

– Nama je Handke značajan i zobg toga što je došao do istine koja se tiče i nas i našeg opstanka – istakao je Stanić.

Svoju pjesmu posvećenu austrijskom nobelovcu pročitao je i Đorđo Sladoje, pjesnik koji je, kaže, Handkea upoznao na Međunarodnom proza festu.

– Najvažnije je za nas da je u strašnim i ključnim trenucima stao na stranu srpskog naroda i za to platio visoku cijenu, možda veću od naših intelektualaca koji su to posmatrali ravnodušno – rekao je Sladoje.

– Kada sam pisao pjesmu razmišljao sam kako bih mogao malo da mu se odužim i zamislio sam ga kao našeg zatočnika koji ide na megdan umjesto iznemoglog oca – ispričao je Sladoje i opisao Handkea kao “našeg zatočnika koji nas predstavlja i brani”.

U programu su učestvovali i Radomir Andrić, Veroljub Vukašinović, Ivan Negrišorac, Blagoje Baković i Miroslav Aleksić. Program je vodila i čitala stihove Isidora Popović.

Prihvati notifikacije