Gradovi

Obilježena sedma decenija na tragediju: Sjećanje na poginule fudbalere "Kozare" u Gradiški

Uprava Fudbalskog kluba “Kozara” iz Gradiške organizovala je svečanost povodom 70 godina od pogibije dvojice fudbalera ovog kluba na putu za Kotor Varoš, gdje su 19. septembra 1948. godine trebalo da odigraju jednu od prvih utakmica nakon Drugog svjetskog rata.

Obilježena sedma decenija na tragediju: Sjećanje na poginule fudbalere "Kozare" u Gradiški
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
Sjećanje na poginule fudbalere

Živote su tada izgubili Muharem Hasanbegović Linija i Mehmed Teljigović, a više fudbalera u udesu teško povrijeđeno.

Prošlo je 70 godina, a kao da je juče bilo. Tada sam imao deset godina i mi smo, kada god je “Kozara” gostovala okupljali se ispred Pošte i očekivali vijest o ishodu, rezultat utakmice. Tog dana u Gradišku nije stigao sportski rezultat nego vijest o tragediji koja nas je duboko potresla. Taj događaj ne zaboravljamo nego obilježavamo tokom sedam decenija – kazao je Hikmet Hadžialagić iz Gradiške.

Asim Hadžialagić, najstariji fudbaler iz Gradiške je svjedok tragedije. On je, prilikom prevrtanja kamiona, koji je prevozio fudbalere, u kanjonu na prilazima Kotor Varošu teško povrijeđen.

– Ostao sam bez jednog bubrega, liječio se dugo ali od fudbala nisam odustao. Uprkos svim upozorenjima ljekara, porodice, moje majke koja mi je branila da uopšte poslije toga dolazim na stadion, ja sam nastavio da igram fudbal u “Kozari”. Poslije toga sam odigrao još 18 sezona u ovom klubu – kazao je devedesogodišnji Asim, nakon polaganja vijenaca na spomen ploču, na ulazu na stadion u Gradiški.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Asim Hadžialagić

Milenko Pavlović, predsjednik Fudbalskog kluba “Kozara”, obrativši se skupu, rekao je da su fudbaleri “Kozare” žrtvom u najtežim danima pokazali odanost sportu svome klubu.

– Mnogi igrači su poginuli u NOB-u, što je jasan dokaz njihovih slobodarskih ideja. Tu žrtvu moramo poštovati, a mladim generacijama u crveno – bijelim dresovima ukazivati na vrijednosti klupske istorije – naglasio je Pavlović.

Među okupljenima bili su rođaci stradlih fudbalera, među kojima Fikreta Ganić, kćerka Mehmeda Teljigovića.

– Moja bol je velika, a ljubav prema “Kozari” dugotrajna. Kada god ovdje dolazim, sjećam se svoga oca i njegove žrtve za sport i za fudbal. Svi Teljigovići su bili fudbaleri, sport je nama u krvi i zato je i moj otac Mehmed tome bio veoma posvećen. Dolazila sam oduvijek na utakmice u Gradiški, a putovala sam i na gostovanja kluba jer je to dug prema mome ocu i svima koji su stradali noseći omiljeni dres  – kazala je Fikreta Ganić obraćajući se skupu na stadionu FK “Kozara”.

Ona je podsjetila da je datum pogibije njenog oca takođe značajan za njenu porodicu iz još jednog razloga. Istog datuma 19. septembra 1942. godine vjenčali su se njen otac i majka.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

– Sudbina je odredila da on pogine na isti dan, a to sjećanje mene još više opterećuje, čini tužnom, potresa me – kazala nam je Fikreta zahvalna FK “Kozara” i prijateljima njenog oca koji su obilježili godišnjnicu tragedije.

Borci NOB-a i žrtve fašizma

Na spomen ploči uklesana su i imena fudbalera boraca NOB-a i žrtava fašizma. To su Enver Šiljak, Atif Topić, Čedo Kovačević, Drago Lopar, Đuro Stojanović, Hamdija Džumhur, Mahmut Dročić, Miroslav Jurišić, Emin Kapetanović, Hakija Pletilić, Hilmija Cikota, Hilmija Mulalić i Milenko Mandić.