Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Obnovljena čitaonica “Gete instituta” u NUB RS, mjesto za druženje i razmjenu znanja

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka

Gradonačelnik Igor Radojičić i ambasadorka SR Njemačke u BiH Kristijan Hohman, otvorili su danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS obnovljenu čitaonicu “Gete instituta”.

– Banjaluka želi da bude centar u kome će se moći učiti o drugim velikim kulturama – kazao je Radojičić i ukazao da su u Banjaluci već aktivni “Francuski kutak”, “Američki kutak”, “Ruski centar” i “Konfucijev instititut”.

– Koncept u kome želimo da budemo na evropskoj mapi kulture podrazumijeva da na jednoj strani predstavimo svoju kulturu i naše kapacitete, a sa druge, da promovišemo u našem gradu druge velike zemlje i kuluture – istakao je Radojičić

On je naglasio da NUB RS pokazuje visok stepen incijative u kontekstu novousvojene Strategije razvoja kulture i tekuće kandidature Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

– Sa novim prijedlozima i idejama, NUB je jedan od epicentara raznih kulturnih dešavanja u gradu – kazao je gradonačelnik.

Ambasadorka Hofman precizirala da je nova “Gete” čitaonica opremljena ne samo za one koji žele da uče njemački jezik već i za njihove predavače.

– Ovo je mjesto na kome će svi zainteresovani dobiti mnogo više informacija o kulturi, zemlji i politici naše zemlje – navela je Hohman.

Direktorica NUB-a Ljiljana Petrović Zečić, ocijenila je da će njemačka čitaonica predstavljati “tačku kulturnog kontakta” između naroda u RS i Njemačkoj.

– Čitaonica, između ostalog, nudi učenje njemačkog jezika, predstavljanje i upoznavanje sa njemačkom kulturom, tradicijom, kniževnošću i umjetnošću kao i predstavljanje programa školovanja i obrazovanja u Njemačkoj – kazala je ona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO