Svijet

OBORENI AVIONI, 1.280 MRTVIH Jermenija objavila velike gubitke Azerbejdžana

Vicepremijer Jermenije Tigran Avinjan tvrdi da je tokom petodnevnih borbi u Nagorno Karabahu poginulo 1.280 azerbejdžanskih vojnika, a da je ranjeno 2.700.

OBORENI AVIONI, 1.280 MRTVIH Jermenija objavila velike gubitke Azerbejdžana
FOTO: ARMENIA DEFENCE MINISTRY PRESS/EPA

Avinjan je na svojoj Fejsbuk stranici objavio infografiku, prema kojoj je, pored tih brojki, naveo da je Azerbejdžan od početka eskalacije izgubio 90 bespilotnih letjelica, 12 helikoptera, 181 tenk i borbeno vozilo pješadije, tri teška vatrena sistema, dva sistema “Smerč” i četiri aviona.

Nagorno-Karabah je ranije objavio izveštaj o gubicima Azerbejdžana, prema kojem su azerbejdžanske oružane snage proteklog dana izgubile 130 ljudi, ranjeno je 260, a uništeno 29 jedinica oklopnih vozila, tri raketna lansera TOS i 11 dronova.

Makron optužio Tursku

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je danas Tursku da šalje sirijske džihadiste da se bore u sukobu u Nagorno-Karabahu, što je potez koji, kako je rekao, mijenja situaciju.

– Sada imamo informaciju koja ukazuje da su sirijski borci iz džihadističkih grupa prešli preko Gaziantepa (jugoistočna Turska) idući ka Nagorno-Karabahu, gdje je poprište operacija – rekao je Makron novinarima po dolasku na samit EU u Briselu.

To je, kako je dodao, veoma “ozbiljna nova činjenica koja mijenja situaciju”, prenosi Rojters.

Sukobi u spornom području počeli su 27. septembra

Agencija dodaje da ni Makron ni francusko predsedništvo nije pružilo dokaz koji bi podržao optužbe o plaćenicima u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Juče je i rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da se pripadnici ilegalnih oružanih grupa iz Sirije i Libije šalju prema Nagorno-Karabahu, prenosi Telegraf.

Turska, blizak saveznik Azerbejdžana, međutim, negira da šalje ekstremiste u zonu sukoba.