Politika

“Obratićemo se pravosudnim institucijama” Ilić tvrdi da avion Vazduhoplovnog servisa Srpske nije letio na Brač

Direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Sreten Ilić demantovao je navode pojedinih medija da je avion ovog servisa 5. juna letio na Brač sa putnicima Stefanom Cvijanovićem i Srećkom Radišićem, ističući da niti je taj dan avion letio na Brač, niti su navedene osobe bili putnici.

“Obratićemo se pravosudnim institucijama” Ilić tvrdi da avion Vazduhoplovnog servisa Srpske nije letio na Brač
FOTO: BNTV/YOUTUBE

Na pitanje da prokomentariše pisanja pojedinih medija o navodnom letu aviona Vazduhoplovnog servisa na Brač 5. juna, Ilić je podsjetio da to nije prvi put da se manipuliše netačnim informacijama u vezi sa letovima aviona ovog servisa, što čudi imajući u vidu da su informacije o letovima dostupne i lako provjerljive.

On je istakao da se išlo do te mjere sa dezinformacijama i plasiranjem neistina o korišćenju Vazduhoplovnog servisa u privatne svrhe i to u periodu pandemije korona virusa kada je cijela Evropa bila zatvorena.

Pročitajte još

– Navešću nekoliko primjera koji najbolje ilustruju nivo manipulacije u pogledu letova Vazuhoplovnog servisa. Jedan od njih je medicinski let na relaciji Istanbul-Tel Aviv, koji je u javnosti zloupotrijebljen, a riječ je o prevozu teško bolesnog djeteta iz Banjaluke na liječenje, uz sva potrebna odobrenja nadležnih organa – naveo je Ilić.

Takođe, istakao je on, manipulisalo se letom za grad Brno u Češkoj, a riječ je o dopremanju pi-si-ar testova na virus korona za potrebe Instituta za javno zdravlje koji zbog mjera uzrokovanih epidemiološkom situacijom nisu mogli da budu dopremljeni na bilo koji drugi način.

– Naredni primjer su letovi za Prag, gdje avioni Vazduhoplovnog servisa lete nekoliko puta godišnje u svrhu redovnog i vanrednog servisiranja zbog toga što se u ovom gradu nalazi ovlašteni servis američke kompanije ‘Tekstron’ za sve avione tipa ‘Cesna’, pa i naše – precizirao je Ilić.

On je kao primjer naveo i let u švajcarski grad Lugano, gdje su za vrijeme pandemije korona virusa prevozili posadu Helikopterskog servisa Republike Srpske radi preuzimanja servisiranog helikoptera.

– Pokušalo se manipulisati i letom za ruski grad Kazanj, gdje smo za vrijeme restriktivnih mjera uzrokovanih viruom korona prevozili pilote i tehničko osoblje MUP Republike Srpske koje je išlo na obuku, ali i u svrhu preuzimanja helikoptera koji je nabavio MUP Republike Srpske – pojasnio je Ilić.

On je istakao da su sve to lako provjerljive informacije u najmanje četiri institucije, kako na nivou Republike Srpske, tako i BiH, ali i na nivou država koje su bile odredišta navedenih letova.

– Budući da se plasiranjem lažnih informacija ugrožava bezbjednost letenja, Vazduhoplovni servis će biti prinuđen da traži pravnu zaštitu pred nadležnim sudovima – naglasio je Ilić.

On je naglasio da su ovo samo neki od primjera gdje se nastoji obmanuti javnost kada je riječ o Vazduhoplovnom servisu i korištenju aviona Vlade Republike Srpske.

– Važno je istaći i da za svaki naš let imamo urednu dokumentaciju, što ćemo staviti na uvid pravosudnim institucijama – poručio je Ilić.

Prihvati notifikacije