Magazin

OBRATITE PAŽNJU Ovo su 4 vrste hrane koje povećavaju vaš struk

Smanjivanje struka jedan je od najvećih izazova kada pokušavate smršaviti, međutim, određene vrste hrane vam u tome mogu odmoći.

Metar oko ženskog stomaka
FOTO: TSMADAAN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako starimo, naš srednji dio je dio tijela koji je najskloniji širenju, bez obzira šta jedemo. Ovo je posebno tačno ako ne pazite šta unosite. Zanimljivo je da se masnoća koja je pohranjena u našem struku i području trbuha smatra “aktivnom masnoćom” i uzrokuje oslobađanje hormona koji otežavaju gubitak težine i bolje rezultate u struku.

Još je frustrirajuće kada vježbate područja koja ciljaju vaš struk i vidite rezultate svuda osim struka. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti da izbjegnete povećanje struka i spriječite da masnoća preuzme vaš abdomen.

Pročitajte još

Jedna od njih je izbjegavanje sljedećih vrsta hrane:

Brza hrana je posvuda, nudi nam udobnost, jeftiniju hranu i ukus. Stoga je važno razviti bolji izbor u ishrani kako biste spriječili da brza hrana doprinosi širenju vašeg struka. Nažalost, ova hrana je često prepuna loših masti, dodatnih šećera i praznih kalorija, što ih čini glavnim uzrocima dobijanja na težini.

Zaslađena pića poput gaziranih pića, energetskih napitaka i voćnih sokova glavni su još jedan čimbenik proširenja struka. Ovi napici su zloglasni po tome što imaju puno dodanog šećera i nemaju nutritivnu vrijednost, što uzrokuje nakupljanje više masti na stomaku. U ljetnoj sezoni, teško je ostati podalje od zaslađenih napitaka jer se može osjećati kao da vam gase žeđ, ali nemojte sabotirati napredak u mršavljenju jer su ova pića prepuna kalorija i ogromnih količina šećera.

Alkohol je jedan od glavnih krivaca kada je u pitanju veliki struk. Stručnjaci kažu kako alkoholna pića često nemaju kritične nutrijente i imaju visoku kalorijsku vrijednost. Alkohol takođe može otežati tijelu adekvatan metabolizam masti, što povećava količinu masti pohranjene u abdomenu. Važno je da sve konzumirate umjereno i vodite zdrav način života ako zaista želite izbjegavati hranu i piće koji vam čine struk veći.

Biljna ulja mogu zvučati dovoljno bezopasno, međutim, nutricionisti upozoravaju da su mnoga biljna ulja zapravo vrlo upalna i da bi vas mogla spriječiti u ostvarivanju ciljeva mršavljenja. Biljna ulja mogu biti upalna zbog neravnoteže između omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Iako su obje vrste neophodne za zdravlje, tipična zapadnjačka prehrana sadrži prekomjernu količinu omega-6 masnih kiselina, prvenstveno pronađenih u biljnim uljima poput kukuruznog, sojinog i suncokretovog ulja. Kada konzumirate mnogo omega-6 masnih kiselina vaše tijelo bi moglo proizvesti više pro-upalnih molekula u vašem tijelu. Iz tog razloga, važno je umjesto toga dati prednost zdravim mastima, prenosi Klix.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu