Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OBRAZLOŽENJE SUDA PRITISAK NA RAD MEDIJA” Udruženje novinara RS reagovalo na presudu Čoliću

Hronika
Autor:

Foto: Srpskainfo

Marko Čolić

Udruženje novinara Republike Srpske današnje obrazloženje “posebnih pritvorskih razloga”, koji su se čuli prilikom izricanja presude Marku Čoliću, u slučaju pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, smatra potpuno bespredmetnim, te svojevrsnim pritiskom na rad medija i izražava zabrinutost.

Naime, kako su naveli u Udruženju novinara RS, u obrazloženju produženja pritvora Čoliću, kao poseban razlog naveden je i veliki broj medija, koji je pratio suđenje.

– S ozbirom na ovu činjenicu postavlja se pitanje: Da li se ovim vrši pritisak na rad medija i njih svrstava na jednu stranu, samo zbog velikog interesovanja javnosti, zbog koje su radili svoj posao? Na drugoj strani, optuženi i odbrana stiču utisak da su mediji zaslužni za neku od sudskih odluka, što prema zakonu ne smije da se dogodi, jer je sud nezavisan –  saopštili su iz Udruženja novinara RS.

Udruženje novinara smatra da sud u svom obrazloženju nikako nije smio navesti medije kao razlog svoje odluke, jer je time direktno stvorio utisak medijskog pritiska na sam proces.

Samu presudu Udruženje novinara Republike Srpske neće komentarisati do pravosnažnosti, ali apeluju na nadležne da pronađu motiv, a samim tim i nalogodavca napada na Vladimira Kovačevića.

– Podsjećamo da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u prošloj godini prijavljeno je pet slučajeva napada na novinare među kojima je najdrastičniji slučaj pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića – rekli su u Udruženju novinara RS.

Udruženje novinara Republike Srpske poziva novinare i ostale medijske radnike da nadležnim organima, ali i Udruženju, prijavljuju slučajeve svih oblika nasilja sa kojim se susreću.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO