Društvo

"OBRAZOVANJE U NADLEŽNOSTI ENTITETA" Ministar Malešević oštro odgovorio ambasadorki Kormak

Povodom izjave ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak da je BiH “potreban jedan obrazovni sistem koji će djecu okupljati na jednom mjestu, odnosno privlačiti ih jedne drugima“, moram da podsjetim uvaženu ambasadorku da je po Dejtonskom mirovnom sporazumu oblast obrazovanja u nadležnosti entiteta, poručio je za Srpkainfo.com ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

"OBRAZOVANJE U NADLEŽNOSTI ENTITETA" Ministar Malešević oštro odgovorio ambasadorki Kormak
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

 Za Ministarstvo prosvjete i kulture RS neprihvatljivo je stvaranje jednog obrazovnog sistema u BiH, to je protivno Ustavu Srpske i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Svi propisi u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj u skladu su sa međunarodnim dokumentima u ovoj oblasti, a škole omogućavaju obrazovanje svoj djeci pod jednakim uslovima – naglašava ministar Malešević.

Pročitajte još

Podsjetimo, Kormakova je nedavno izjavila da je BiH „potreban jedan obrazovni sistem koji će djecu okupljati na jednom mestu, odnosno privlačiti ih jedne drugima.

– Proteklih 20 godina, koliko funkcioniše naš program za građansko obrazovanje, upravo je to ono što smo pokušavali da uradimo – poručila je Kormakova.