Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OBUHVATITI SVE PLATE IZ BUDŽETA” PDP poručio da će podržati novi zakon o sukobu interesa ali pod OVIM USLOVOM

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržaće donošenje novog zakona o sukobu interesa u organima vlasti Srpske pod uslovom da taj zakon sadrži odredbu prema kojoj ista osoba ne može po dva osnova primati platu ili naknadu iz izvora javnog finansiranja.

Nakon što je odbijen prijedlog PDP da se uvede princip „jedan matični broj – jedna plata iz budžeta“,  stigla je vijest da je izrađen novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, a jedna od stavki tiče se upravo tog prijedloga.

Iz PDP kažu da su zadovoljni činjenicom da je Republička agencija za državnu službu konačno izradila radnu verziju novog zakona o sukobu interesa, na čemu PDP insistira već nekoliko godina. Međutim, kažu da je potrebno obuhvatiti sve, a ne samo dio plata iz budžeta.

– Dok ne vidim nacrt ne mogu detaljno da govorim, ali prema onome što sam pročitala iz medija, vidim da nije ni blizu toga što mi predlažemo. Mi obuhvatamo cijeli javi sektor. To znači sve one koji se finansiraju iz republičkog budžeta kao i van budžetskih fondova i lokalne zajednice – rekla je za Srpskainfo narodna poslanica Jelena Trivić.

Objašnjava da sada imamo situaciju da neko može da bude direktor bolnice, narodni poslanik i da bude savjetnik načelnika u nekoj od opština i da to ne bude sukob interesa.

– Nisam primijetila, iz toga što sam vidjela u medijim, da će se takve stvari urediti. Ako nešto smatramo javnim sektorom onda je sve što nije privatno javni sektor. Tu su onda i lokalne zajednice i javna preduzeća koja se tu nigdje ne spominju –  navodi Trivićeva.

Ona kaže da će, ako prijedlog nađe pred narodnim poslanicima, oni uložiti amandman, s ciljem da dopune taj zakon i da obuhvati sve koji primaju dvije plate.

– Mislim da je ovo reakcija na ono što smo mi predagali, s tim da će se oni to napraviti tako da ne obuhvati sve, već samo malo broj ljudi, a  da će tamo gdje odlazi najveći broj plata iz budžeta tako i ostati  – rekala je Trivićeva.

Sa njom je saglasan i šef Kluba poslanika PDP Perica Bundalo, koji kaže da nije rješnje samo posmatrati primanja iz budžeta Republike Srpske.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Perica Bundalo

– Treba uzeti u obzir sva primanja iz izvora javnog finansiranja – budžeta Srpske, budžeta lokalnih zajednica, javnih fondova, javnih preduzeća, komunalnih preduzeća na lokalnom nivou, pa i nivoa BiH – izjavio je Bundalo na današnjoj konferenciji za medije.

On je rekao da procjene govore da bi se na uštedama ovih sredstava moglo obezbijediti oko 5.000 novih radnih mjesta. Bundalo je rekao da će PDP podržati nacrt i prijedlog ovog zakona ukoliko u njega budu ugrađene primjedbe PDP-a.

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO