Svijet

"Obustavljena pošiljka oko 3.500 bombi" Američki ministar odbrane poručio da je Bajden zaustavo isporuku municije Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da je odluka predsjednika SAD Džo Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu donijeta zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mjera za zaštitu civila.

Džo Bajden
FOTO: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA

Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području – rekao je on.

Zaustavljena i pošiljka bombi

Nakon što smo ponovo procijenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael”, rekao je Ostin na saslušanju u Senatu i potvrdio da još nije donijeta konačna odluka “šta će biti sa tom pošiljkom”, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Američka administracija zaustavila je prošle nedjelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti povodom najavljene kopnene ofanzive na Rafu, prenio je ranije danas Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donijeta konačna odluka o dostavljanju bombi i da je zaustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

Izraelski ratni kabinet je u ponedjeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ”izvršio vojni pritisak na Hamas” i pored ranijeg saopštenja Hamasa da pristaje na egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu