Kultura

“OČAJAN SAM” Glumac Morgan Friman se izvinio, traži od CNN-a da povuku priču o seksualnom zlostavljanju

Advokat slavnog glumca Morgana Frimana zatražio je da CNN povuče priču u kojoj holivudsku zvijezdu optužuju za više slučajeva seksualnog uznemiravanja.

“OČAJAN SAM” Glumac Morgan Friman se izvinio, traži od CNN-a da povuku priču o seksualnom zlostavljanju
FOTO: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

CNN-u smo dostavili objektivne dokaze, uključujući i izjave navodnih žrtava koje ”on the record” negiraju da su se incidenti stvarno dogodili – kazao je advokat Robert Švarc u saopštenju.

Morgan je CNN optužio za malicioznost, manipulaciju, laž, zloupotrebu, novinarsku nesavjesnost i izostanak uredničke kontrole.

– CNN-u smo dokazali, izvan svake sumnje, da je cijela priča izmišljena. Napadom na Morgana Frimana potpuno je pokopana vjerodostojnost CNN-a – poručio je.

Šesnaest žena, među kojima je osam tvrdilo da su žrtve, prošle sedmice je opisalo CNN-u niz problematičnih poteza Morgana Frimana na filmskim setovima i promotivnim turnejama.

Frimen se izvinio odmah nakon objave priče.

– Svako ko me poznaje ili je radio sa mnom zna da nisam osoba koja bi namjerno uvrijedila nekoga ili učinila da se osjeća neugodno – kazao je Frimen u izjavi.

– Izvinjavam se svima koji su se osjećali neugodno ili obezvrijeđeno – to mi nije bila namjera – dodao je.

Novinarka CNN-a Kloi Melas kazala je da ju je njen susret s Frimanom, kada je bila u šestom mjesecu trudnoće, potaknuo da producira priču.

Rekla je da ju je Friman odmjerio od glave do pete i kazao: “I ja bih želio biti unutra.”

U priči se navodi i izjava neimenovane asistentice producenta koja je Frimena optužila da joj je masirao ramena bez njenog odobrenja i pokušao joj zaviriti pod suknju.

Na vrhuncu holivudskog skandala s Harvijem Vajnstinom i drugim glumcima koji su seksualno zlostavljali žene i mlade muškarce, optužbe za nedolično ponašanje jednog od najpoštovanijih i najvjerodostojnijih američkih glumaca snažno su odjeknule.

U svom pismu CNN-u advokat Švarc optužio je Melas za “navođenje tzv. žrtava” da ocrne Frimena.

Tajra Martin, jedna od žrtava na koje se CNN poziva u svojoj priči, opovrgnula je da je optužila Frimana te rekla da su njene riječi “potpuno pogrešno protumačene”.

– Moje su riječi izvađene iz konteksta – kazala je.

Martin je priznala da joj je bilo neugodno kada je nakon jednog intervjua ustala, a Friman joj je rekao da ne spušta suknju koja se slučajno podigla, ali je dodala da su joj razgovori s holivudskom zvijezdom “uvijek bili zabavni”.

Uprkos prvobitnom izvinjenju, Friman je kasnije negirao navode protiv sebe.

– Očajan sam što 80 godina moga života može biti uništeno za treptaj oka, jednim medijskim izvještajem – rekao je, piše Index.hr.