Sport

OČARANI JOKIĆEM "Igra košarku kao da je vaterpolo"

Nikola Jokić, zvijezda Denvera, igra košarku kao da je vaterpolo, piše američki list "Njujork Tajms".

OČARANI JOKIĆEM "Igra košarku kao da je vaterpolo"
FOTO: ERIK S. LESSER/EPA

Pomenuti list donosi analizu igre srpskog centra, koji sa Denverom igra finale Zapadne konferencije NBA lige.

-Jokić, zvezda Nagetsa radi sve u NBA plej-ofu. Šutira, skače, blokira i dijeli jednoručne asistencije preko cijelog terena kao da je u bazenu. On je poznat po preciznim dodavanjima, čak iako lopta ide dužinom cijelog terena. To je obilježje vaterpola, sporta koji je veoma popularan u njegovoj rodnoj Srbiji- piše Njujork Tajms.

Amerikanci su očarani pregledom igre.

-Dodavanja jednom rukom, blokada jednom rukom. Jednoručni flouteri. Vođenje lopte jednom rukom, Jokić takođe ima naviku da jednom rukom drži loptu iznad glave (ponekad i maše njome), dok se drugom brani od svog defanzivca. Mogao bi i da gazi vodu dok to rad- piše NYT, a prenosi portal Sportske.net.

Iako Jokić nikada zvanično nije trenirao vaterpolo, američki list podsjeća i na period njegovog djetinjstva u Somboru kada bi bio u bazenu i sa drugovima se dobacivao loptom.

-Srbija gaji jaku strast prema vaterpolu i u skoro svakom gradu postoje bazeni za vaterpolo. Mladi ljudi vikendom postavljaju golove na jezeru. Muška reprezentacija Srbije osvojila je olimpijsko zlato 2016. godine u Rio de Žaneiru- piše NYT.

-Vaterpolo je dio kulturnog koda, a Jokić se nije specijalizovao za košarku sve dok nije postao tinejdžer. Bavio se mnogim sportovima dok je bio mlad i to mu je vjerovatno pomoglo da razvije spretnost. Zapravo je veoma dobar u i odbojci. Trebalo bi da ga vidite. U svim sportovima sa loptom, on je nevjerovatan rekao je Ognjen Stojaković, direktor Nagetsa za razvoj igrača, koji je bio jedan od nekoliko sagovornika Njujork Tajmsa.