Sport

"OČEKIVAN RASPLET" Rezultati u finišu donijeli sumnju u regularnost lige BIH

Sraman završetak košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine! Naime, drugi dio sezone posebno nakon odluke da iz lige ispada samo jedan tim donio je mnoštvo kontroverznih odluka klubova.

"OČEKIVAN RASPLET" Rezultati u finišu donijeli sumnju u regularnost lige BIH
FOTO: ABA LIGA/ D.STJEPANOVIĆ

Čelik je danas savladao Spars na gostovanju 78:64 i obezbijedio mjesto u plej-ofu, a ne treba sumnjati da će to uraditi i Sloboda u duelu protiv Čapljine na domaćem terenu. Ovakav „očekivani“ rasplet mečeva u finišu sezone donosi opravdanu sumnju u regularnost takmičenja.

Već u toku sezone kad je postalo jasno da će samo Kakanj da napusti elitni rang pojedini klubovi su raspustili većinu ekipe ne želeći da prave dodatne troškove, pa su utakmice samim tim postale tek puko „otaljavanje posla“.

Pravi „spektakl“ viđen je u završnici lige kada se banjalučki Borac probudio i zaigrao puno bolje pa je došao u situaciju da uđe među pet prvoplasiranih timova koji će zajedno sa Igokeom igrati Ligu za šampiona.

Već nakon meča u Trebinju gdje je trener Damir Mulaomerović u situaciji kad je njegova ekipa Sloboda gubila povukao ekipu i izvršio pritisak na sudije. Zatim je nakon povratka na teren napravio preokret jer su Leotaru isključeni do tog momenta najbolji igrači. Već tad se u košarkašim kuloarima moglo čuti da je završnica već režirana i da Spars neće previše zapinjati protiv Slobode i Čelika.

Dokazati namještanje utakmice je gotovo nemoguće, ali gledajući završnicu meča u Tuzli kao i duel u Sarajevu opravdano se postavlja pitanje – da li je sve bilo regularno?  Crv sumnje su probudile odluke na terenu, čuvanje i izostavljanje igrača za finalni turnir ABA 2 lige. Sve to može da bude opravdanje za Spars, koji želi da napadne plasman u prvu ABA ligu, ali je jasno da ovakav kraj takmičenja nikome ne služi na čast.

I ovaj tekst nije zbog Borca, već zbog činjenice da savez već godinama ne riješava uočene probleme koji će se i dalje gomilati. Banjalučani su svoju šansu za plej –of prokockali na startu prvenstva kada su loše odigrali i doživjeli poraze. Ali, zaslužili su barem šansu da se na terenu bore za mjesto u plej-ofu.