Kultura

"OČEKUJEM JOŠ BURNIJE REAKCIJE, BILO JE VEĆ I PRIJETNJI" Reditelj Gaga Antonijević o "Dari iz Jasenovca"

Novi film Predraga Gage Antonijevića, "Dara iz Jasenovca", u svim kategorijama je ušao u trku za nagrade Zlatni globus i Oskar, a u februaru počinje njegovo prikazivanje u američkim bioskopima.

"OČEKUJEM JOŠ BURNIJE REAKCIJE, BILO JE VEĆ I PRIJETNJI" Reditelj Gaga Antonijević o "Dari iz Jasenovca"
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Reditelj je otkrio zašto smo toliko čekali da neko uradi filmsku priču o najvećem stradanju našeg naroda.

– Mi Srbi smo uvijek tražili izgovor u komunizmu i Titu. Ova vlada je i htjela i smjela da uradi ovaj projekat, zbog toga im skidam kapu. Mi smo u svakom slučaju došli do toga da imamo prvi film o Jasenovcu. Krivi smo i čak smo podlegli posljednjih nekoliko decenija nekoj vrsti autošovinizma – izjavio je Antonijević i dodao:

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

– Od nas se stalno tražilo da pustimo suzu nad tuđim žrtvama i to treba da radimo. Treba da poštujemo tuđe žrtve i tragediju. To moramo raditi, to je baš obaveza kao naroda, pogotovo tamo gdje smo mi bili krivi za te događaje. Ali je isto tako ispalo da nad našim žrtvama nema ko suzu da pusti. Uvijek je bilo otpora što se tiče ove priče, i to čak od samih Srba. Još kada sam počinjao da radim priču, doživio sam otpor iz Beograda.

Reditelj je objasnio o kakvoj vrsti otpora se radi:

– Filma o ovome nije bilo bar jedno 75 godina. Ovo je možda prvi igrani film na tu temu, kakav god da je. I prije nego što je počeo, nastala su neka sumnjičenja. Bio sam spreman na reakcije iz regiona na taj film, ali se nisam nadao da će ih u toj mjeri biti u Beogradu – rekao je on za Kurir.

Antonijević je razotkrio misteriju zašto u filmu nije angažovao hrvatske glumce.

Pročitajte još

– Pitao sam jednog velikog, on je rekao da će ga ubiti. Atmosfera je takva da ne može hladne glave da se gleda na cijelu priču. Ovaj film nije protiv Hrvata, čak direktno razdvaja hrvatstvo od ustaša. Bio mi je hladan tuš kada sam svog velikog prijatelja pitao da igra i kad mi je on rekao da ne smije – iskren je bio reditelj koji već tri decenije živi u Holivudu.

Film još nije u distribuciji ni u Srbiji ni u regionu, tek u februaru će početi da se prikazuje u SAD, ali još nije sigurno da li i u Hrvatskoj.

FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA

– Ima već mnogo negativnih reakcija. Dobili smo čak i neke direktne prijetnje. Ima ljudi koji će pokušati sve da ovo da spriječe i omalovaže, jer je za neke jasenovački logor smrti bio vazdušna banja. Mene više boli što film smeta u Beogradu nego što smeta bilo gdje drugdje – neočekivano je rekao Antonijević.

Na kraju razgovora Gaga je otkrio i šta misli da je recept za uspjeh “Dare iz Jasenovca”.

– Od samog početka smo riješili da film radimo iz dečje perspektive zato što su u Hrvatskoj tada postojali ekskluzivno dečji logori. To je bio recept koji nije postojao u ostatku porobljene Evrope. Što se tiče djece, preduslov je bio da to budu ona koja nikada nisu išla u neku glumačku školu, jer njih nauče kako da igraju u reklami. Treba pomenuti i banjalučke glumce. To su fenomenalni ljudi, oni su učinili ovaj film vjerodostojnim, čak i dokumentarnim – zaključio je Predrag Gaga Antonijević.