Ostalo

OČEKUJE LI NAS REZ Da li Formula 1 ostaje bez Monaka?

Ono što je nedavno bilo nezamislivo, moglo bi da sve ostvari. Formula 1, kako se spekulise, mogla bi ostati bez jedne od najpopularnijih staza - Monaka.

OČEKUJE LI NAS REZ Da li Formula 1 ostaje bez Monaka?
FOTO: SEBASTIEN NOGIER/EPA

Izvršni direktor Meklarena Zak Braun podigao je prašinu izjavama da organizatori Velike nagrade Monaka moraju ponuditi nešto više od samog glamura kako bi ostali u Formuli 1.

VN Monaka jedna je od najpoznatijih trka u kalendaru Formule 1. Od prve 1955. nije se vozila samo jedne godine, a to je bila 2020, kada je pandemija prisilila na otkazivanje grand prija u Kneževini – prenosi b92.

Samo okruženje pruža spektakl, ali VN Monaka već dugi niz godina nudi vrlo malo u smislu uzbuđenja na stazi.

Kako bolidi Formule 1 postaju sve teži i širi, preticanja na ulicama Monte Karla gotovo da i nema.

I dok se Monako smatra raskošnom, glamuroznom stanicom u kalendaru Formule 1, Braun vjeruje da druga mjesta nude isto.

FOTO: SEBASTIEN NOGIER/EPA
FOTO: SEBASTIEN NOGIER/EPA

On je kao primer naveo nadolazeću Veliku nagradu Majamija, koja će debitovati tokom tekuće sezone, s povratkom VN Singapura i VN Las Vegasa, koja će se prvi put naći u kalendaru sledeće godine.

Vegas bi mogao da bude američka verzija Monaka, gradska trka u prestonici glamura.

Predsjednik Formule 1 Stefano Domenikali nedavno je rekao da “pedigre” više nije dovoljan da bi tradicionalna mjesta ostala u kalendaru, a Braun vjeruje da Monako mora učiniti više kako bi dokazao svoje mjesto u rasporedu.

– Monako je uvijek predstavljao najglamurozniji deo Formule 1. Mislim da Majami, Singapur, Las Vegas počinju isto biti glamurozna tržišta. Isto tako mislim da Monako treba postići iste komercijalne uslove kao i drugi Grand prijevi, a takođe možda treba da radi na načinima da prilagodi svoju stazu jer su bolidi postali veći – rekao je Braun.

Monako plaća najnižu naknadu za trku u Formuli 1, a iako Braun ne želi da se Formula 1 vodi isključivo finansijama, smatra da treba uzeti u obzir “ekonomski doprinos” sportu.

– Postoji i element koji ne bi trebalo da pokretata naše odluke, ali bi trebalo da bude deo naših odluka, a to je ekonomski doprinos sportu – rekao je Braun.

Da li on želi Monako u kalendaru?

– Radije bih imao Monako nego ne… ali baš kao što je ovaj sport veći od bilo kojeg vozača ili tima, mislim da je veći od bilo kojegg Grand prija – zaključio je direktor Meklarena.

Prihvati notifikacije