Banjaluka

OČEKUJU 114 MILIONA KM PRIHODA U toku pripreme za izradu budžeta

Procjene su da bi ukupni prihodi u budžetu za narednu godinu trebali biti za 7,4 miliona maraka veći u odnosu na nedavno usvojeni rebalans.

OČEKUJU 114 MILIONA KM PRIHODA U toku pripreme za izradu budžeta
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rebalans budžeta grada u iznosu od 155 miliona maraka, banjalučka Skupština usvojila je prošlog mjeseca. Svedoci smo da zbog ekonomske krize uzrokovane epidemijom virusa korona, i Grad bilježi pad prihoda, te rebalansirani budžet, u dijelu poreskih i neporeskih prihoda iznosi 106,9 miliona maraka. Taj iznos manji je za oko 15 odsto u odnosu na početni plan, kada je Banjaluka očekivala 126,9 miliona KM prihoda.

Optimizam

Mada pandemija ne jenjava, prognoze za iduću godinu ipak su nešto optimističnije.

– U toku su pripreme za izradu budžeta za 2021. godinu. Korisnici budžeta dostavljaju svoje budžetske zahtjeve, pa će nakon toga biti poznat okvir budžeta za narednu godinu. U ovom trenutku, procjene su da bi ukupni prihodi trebali biti veći za oko sedam odsto u odnosu na rebalans 2020. godine – potvrdila je načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar.

FOTO: GRADSKA UPRAVA BANJALUKA
FOTO: GRADSKA UPRAVA BANJALUKA

To znači da se Banjaluka u idućoj godini nada da će se u budžet sliti oko 114,3 miliona maraka prihoda. I pored povećanja od sedam odsto u odnosu na rebalans, to je i dalje smanjenje od 12,5 miliona maraka poredeći period prije epidemije.

Kapitalna ulaganja

Načelnicu smo pitali kakvo je trenutno punjene budžeta, s obzirom na krizu koja je uzdrmala cijeli svijet.

Pročitajte još

Do 30. septembra, precizira ona, naplaćeno je ukupno 77,9 miliona KM poreskih i neporeskih prihoda. 

– To predstavlja 97 odsto u odnosu na plan po rebalansu za posmatrani period. Međutim, treba imati u vidu da je rebalansirani budžet, u dijelu poreskih i neporeskih prihoda, manji za oko 20 miliona KM u odnosu na početni plan. Ovakav pad prihoda izazvan pandemijom kovid-19, supstituisan je, kroz rebalans, drugim izvorima finansiranja, kao što su: emisija obveznica (za kapitalne projekte), raspodjela suficita iz 2019. godine, transfer Vlade RS iz Fonda solidarnosti, isplata dobiti Eko toplane – pojašnjava ona, dodavši da su na ovaj način obezbijeđena sredstva za sva planirana kapitalna ulaganja i za druge planirane obaveze i aktivnosti.

Lokalni izbori

Iako nas ove godine lokalni izbori očekuju u novembru, mjesec dana kasnije nego inače, Šljivareva poručuje da će, bez obzira na to kakva bila dinamika konstituisanja nove vlasti na nivou Grada Banjaluka, biti obezbijeđeno finansiranje svih obaveza i aktivnosti.

– Prema odredbama Zakona o budžetskom sistemu RS, u slučaju da skupština jedinice lokalne samouprave ne usvoji budžet prije 15. decembra tekuće godine za narednu godinu, i ako skupština jedinice lokalne samouprave ne donese odluku o privremenom finansiranju do 31. decembra tekuće godine, po automatizmu nastupa privremeno finansiranje. Ovo finansiranje omogućava da lokalna samouprava funkcioniše uprkos tome što nije usvojen budžet. Radi se o finansiranju u ograničenom vremenskom periodu, tj. samo za prvi kvartal te godine, u visini jedne četvrtine planiranog budžeta iz prethodne godine – objasnila je ona.

Bolje od očekivanog

Prilikom usvajanja rebalansa u septembru, gradonačelnik Igor Radojičić je izjavio kako je stanje u budžetu nešto bolje od očekivanog zahvaljujući četiri miliona maraka obezbijeđenih od strane Vlade RS kroz program podrške lokalnim zajednicama, zatim emisiji obveznica za kapitalne projekte od 12 miliona maraka i dodatnih osam miliona maraka suficita iz prošle godine.