Magazin

OČISTITE LAKO BAŠTENSKE STOLICE Pomiješajte jedan sastojak sa vodom i gledajte kako fleke nestaju

Gotovo svaka kuća ima baštenske stolice u dvorištu kojima je nakon zime teško vratiti prvobitnu bjelinu.

Šolja na stolu
FOTO: FREEPIK

Namještaj od plastike je jeftiniji od drugih vrsta namještaja, pa je zato čest izbor u našim domovima. Osim toga, plastične stolice su lagane, lako se mogu složiti jedna u drugu i otporne su na vremenske uslove.

Loša strana bijelih plastičnih stolica je što se one vrlo brzo zaprljaju, a ako se zapuste može biti veoma teško očistiti ih. Međutim, postoje trikovi za lakše uklanjanje nečistoća, a sve što vam treba je nekoliko proizvoda.

Mrlje od trave, blata, hrane, soka drveća ili ptičjeg izmeta treba očistiti što je prije moguće. Ako ih temeljno operete na početku sezone, tokom vremena je potrebno samo da iz održavate i biće lijepe i čiste tokom cijelog ljeta.

baštenski namještaj
FOTO: FEEPIK

Pripremite baštensko crijevo, pomiješajte u prskalici rastvor od 25 procenata vode i 75 procenata destilovanog bijelog sirćeta, a ako su baš uporne fleke dodajte i neku kap deterdženta za suđe.

Nanesite na područja sa buđi i prljavštinom i sačekajte oko 10 minuta prije nego što krenete da čistite.

Ukoliko ne uspijete da očistite s ovim sredstvom možete da probate i da sunđer umočite u sodu bikarbonu, a potom tim istrljate fleke. Nakon nekoliko poteza fleke bi trebalo da u potpunosti nestanu.

Pročitajte još

Nakon ovoga potrebno je ponovo čistom vodom, najbolje pod pritiskom, isprati dobro plastiku da ne bi nagrizlo i uništilo površinu stolica i namještaja. Ako su stolice čiste i bijele, osušite ih peškirom od mikrovlakana ili ih stavite na sunce da se osuše na vazduhu.

Nemojte koristiti bilo koju vrstu abrazivnog sredstva za čišćenje kada čistite bijele ili obojene plastične stolice. Sredstva za čišćenje ili grubi jastučići za ribanje će izgrebati plastiku i dozvoliti da se prljavština nakuplja u njima, piše Krstarica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu