Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OCJENA EVROPSKOG PARLAMENTA “Puno priznanje Kosova i dalje je veoma daleko”

Politika
Autor:

Foto: RAS ARHIVA / ARHIVA

Analitičko odjeljenje Evropskog parlamenta ocjenjuje u svom posljednjem izvještaju da je “puno priznanje Kosova i njegovo članstvo u većini međunarodnih institucija i dalje vrlo daleko, iako je preko 100 zemalja, uključujući 23 zemlje članice EU, priznalo Kosovo”.

U izvještaju analitičkog centra koji služi za informisanje evropskih parlamenatraca o razvoju situacije u oblastima o kojima se razgovara u Evropskom parlamentu konstatuje se da su odnosi između Beograda i Prištine zategnuti, a napredak ka normalizaciji u zastoju.

Uprkos sve jačem pritisku na obje strane, u cilju konačnog postizanja sporazuma koji bi otvorio vrata članstva u EU, odnosi ostaju zategnuti, a napredak ka normalizaciji je u zastoju, zaključuju u EP.

U izvještaju se takođe navodi navodi da Srbija “svoju nekadašnju pokrajinu i dalje vidi kao dio svoje teritorije” i da je EU uslovila pristupanje i Srbije i Kosova Uniji prethodnom normalizacijom odnosa dvije strane i podsjeća da su od 2011. godine, uz posredovanje EU, dvije strane riješile neka od tehničkih pitanja, ali do sve do danas nesalaganja sprječavaju svakodnevnu komunikaciju u oblasti trgovine, enegetike, prelaska granica.

Uprkos naporima da integriše većinsku srpsku zajednicu sa sjevera Kosova, Priština se i dalje muči sa kontrolom tog regiona. Iako je 2013. i 2015. godine dogovorena autonomija za većinsku srpsku zajednicu na Kosovu, napredak po tom pitanju je u čorsokaku, stoji u izvještaju tink tank službe Evropskog paralmeta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO