Biznis

OCJENA MMF Dug Italije veliki rizik po ekonomiju evrozone

Međunarodni monetarni fond (MMF) identifikovao je dug Italije kao ključni rizik po ekonomiju evrozone, zajedno sa globalnim trgovinskim tenzijama i ”vrdim” Bregzitom, kaže jedan neimenovani izvor iz EU za Rojters.

OCJENA MMF Dug Italije veliki rizik po ekonomiju evrozone
Foto: ATV SCREENSHOT

Takva ocjena MMF je, kako navodi izvor, sadržana u godišnjem izvještaju te institucije o evrozoni, koji će prezentovati direktorka MMF Kristin Lagard na sastanku ministara finansija evrozone 13. juna.

MMF očekuje da će rast evrozone ubrzati kasnije ove godine, ali predviđa velike rizike koji bi mogli da se pojave u jesen, a koji bi mogli da dovedu do produženog perioda niskog rasta i inflacije.

Najveći rizik, prema ocjenama Fonda, potiče iz zemalja evrozone sa visokim dugovima koje ne stvaraju mehanizam zaštite.

Italija se smatra najrizičnijim slučajem, jer politika slobodne potrošnje italijanske evroskeptične vlade, prema ocjenama MMF, predstavlja potencijalno “veliko kršenje” fiskalnih pravila EU – tvrdi isti izvor.

Ako se Evropska komisija i ministri EU slože sa ovom procjenom, Italija bi se već u avgustu mogla suočiti sa finansijskim sankcijama EU.

Fond, takođe, ukazuje na rizik izlaska Velike Britanije iz EU bez sporazuma, što bi, kako ocjenjuje, bila situacija za koju mnogi ekonomski sektori nisu spremni, sa izuzetkom finansijskog sektora.