Društvo

"OČUVATI BEZBJEDNOST GRAĐANA SRPSKE" Ministar poručio da će MUP nastaviti da podiže kapacitete

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da će biti nastavljeno podizanje svih kapaciteta MUP Srpske na što viši nivo s ciljem očuvanja bezbjednosti građana i njihove imovine.

"OČUVATI BEZBJEDNOST GRAĐANA SRPSKE" Ministar poručio da će MUP nastaviti da podiže kapacitete
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Lukač je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Republike Srpske o izvještaju o radu MUP Srpske za prošlu godinu naglasio da policija Srpske mnogo radi na bezbjednosti i naveo da je u ovoj godini na teritoriji Srpske pod kontrolu stavljeno više od 12.000 migranata.

Prema njegovim riječima, migranti su na teritoriji Srpske u prošloj godini počinili 16 krivičnih djela.

– Riječ je o krivičnim djelima, ali i o prekršajima gdje su migranti ukrali i neke predmete poput odjeće, bicikla i drugih stvari. Bilo je i ozbiljnijih pojedinačnih krivičnih djela kao što je jedno ubistvo migranta koje je rasvijetljeno – rekao je Lukač.

On je naveo da se ovaj broj krivičnih djela migranata u Federaciji BiH desi u periodu od 10 dana u odnosu na Republiku Srpsku za godinu dana, zbog čega ovo ne može smatrati narušenom bezbjednošću u Srpskoj.

Lukač je naglasio da je transparentnost u radu MUP Republike Srpske veoma važna, zbog čega se izrađuje ovakav obiman izvještaj o radu za prošlu godinu.

Lukač je poručio da nikome u MUP Republike Srpske neće biti oprošteno počinjeno krivično djelo ili prekršaj, napominjući da disciplinski organi MUP zbog toga mogu policajcu ili službeniku prekinuti radni odnos i u slučajevima narušavanja ugleda MUP Srpske.

Pročitajte još

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras izvještaj o radu MUP-a Republike Srpske za prošlu godinu, u kojem se navodi da je MUP uspješno realizovalo poslove i zadatke iz svoje nadležnosti u prošloj godini, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti u oblasti kriminaliteta i bezbjednosti u saobraćaju, te očuvanju stabilnog reda i mira.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić zaključio je današnje zasjedanje i nastavak zakazao za sutra od 10.00 časova, razmatranjem više izvještaja Agencije za osiguranje Republike Srpske za prošlu godinu, te izvještaja Komisije za hartije od vrijednosti Srpske za 2019.

Biće razmatran i izvještaj Regulatorne komisije za energetiku za prošlu godinu.