Društvo

Od danas novi cjenovnik: U Sarajevu poskupio javni gradski prevoz

Naime, prije nekoliko dana je potpisan Sporazum između prevoznika u Sarajevu kojim su uvedene dvije novine na području ovog kantona, a radi se o cijenama karata u javnom gradskom prevozu.

Od danas novi cjenovnik: U Sarajevu poskupio javni gradski prevoz
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sporazumom je predviđeno da cijena pojedinačne karte od danas, odnosno 5. jula, umjesto 1,40 iznosi 1,80 KM, dok će karta na komercijalnim linijama biti skuplja za 0,30 feninga te će umjesto 2 koštati 2,30 KM.

Osim toga, radnički kuponi na području Sarajeva od danas će važiti i u vozilima GRAS-a i Centrotransa.

Pročitajte još

Takođe, pored radničkih, i mjesečni kuponi boračke populacije, RVI i šehidskih porodica će važiti kod oba prevoznika, bez obzira kod kojeg prevoznika je mjesečni kupon kupljen.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je za Klix prokomentarisao ovakvu odluku objašnjenjem zbog čega je došlo do povećanja cijene karata u javnom prevozu.

– Kada je riječ o jediničnoj karti, u junu prošle godine neovisna komisija za formiranje cijena je detektovala da cijena koštanja jedne karte treba biti 2,40 KM. Mi smo tada kao Vlada rekli ne možemo dozvoliti da poskupi javni prijevoz u vremenu globalnog poskupljenja, idemo naći sredstva za subvencije prema građanima i prijevoznicima i snizili smo cijenu karte sa 1,60 i 1,80 na 1,40. Sa sutrašnjim danom ta cijena će biti 1,80 KM, ponovo na osnovu ranije utvrđene stvarne cijene karte. Neće biti 2,40 KM kao što bi trebala biti, jer smo odlučili nastaviti sufinansirati građanima i prijevoznicima razliku –  rekao je Šteta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije