Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OD DVORSKE LUDE DO KRALJA Kako je skandal-majstor Džonson uspio da dobije NAJVEĆI APLAUZ

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je na korak od završetka trogodišnje farse zvane “Bregzit”, a niko nije očekivao da bi iz nje kao pobJednik mogao da izađe Boris Džonson.

U Briselu na samitu Evropske unije Džonson, čuven po evroskeptizmu, dočekan je kao kralj nakon što je liderima EU iznio svoj sporazum za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

On se sa ostalim liderima, koje je često ranije prozivao i kritikovao, sada smejao i šalio i Brisel ga je ugostio mnogo bolje nego što je to ikada učinio njegovoj prethodnici Terezi Mej, koja čak i nije glasala za Bregzit na referendumu 2016. godine.

Iako se Mej trudila da prilikom pravljenja sporazuma nađe kompromis između svog parlamenta i Brisela, u tome nije uspjevala, a velike kritike je dobijala upravo od Džonsona.

Boris Džonson, koga su evropski lideri uglavnom smatrali klovnom, čemu je on, ruku na srce, doprinio svojim ponašanjem, uspio je da izdejstvuje da EU prihvati njegov sporazum koji ne sadrži sporni “bekstop”, što je i bio najveći kamen spoticanja u pregovorima. Sjeverna Irska će ostati dakle na carinskom području Velike Britanije, što znači da će njeni ljudi moći da imaju koristi od bilo kakvih trgovinskih sporazuma koje postigne Ujedinjeno kraljevstvo nakon završetka prelaznog perioda. Teritorijalni suverenitet Velike Britanije ostaje netaknut.

Iako sporazum nije savršen i mnogi u Britaniji nisu zadovoljni njime, on je prihvatljiviji od sporazuma koje je predlagala Tereza Mej i Džonson može da uživa jer je ostvario pobedu.

Čak iako sporazum ne bude usvojen, on je ostvario političku pobjedu jer će, sa ovim sporazumom ili bez njega on ispuniti ono što je obećao glasačima.

Tako i Dejvid Džeferi, stručnjak za britansku politiku sa Univerziteta u Liverpulu, kaže da Džonson bez obzira na ishod može da bude zadovoljan.

– Džonson je rekao da može navesti EU da ponovo otvori sporazum o povlačenju, da ih vrati za pregovarački sto i dobije nešto drugačije, kritičari su ga ismjevali a on je to uradio, pa je ovo lična pobjeda – ističe Džeferi.

Sličan je stav i njemačkog “Die Welt”, koji navodi da, čak i ako Džonson izgubi glasanje u parlamentu, “EU će mu dozvoliti produžetak dovoljno dug da organizuje izbore”.

– On može da kaže da ima rijeći da ima sporazum. Opozicija može da ponudi samo nepoznanice i još dužu dramu o Bregzitu – a Britanci su iscrpljeni. Bregzit se možda neće desiti 31. oktobra. Ali on dolazi, i to najverovatnije pod premijerom Džonsonom.

Bilo kako bilo, Džonson je znatno popravio imidž u svojoj zemlji, iako ne kod onih koji se i dalje protive Bregzitu, ali i u Briselu.

Foto: Tanjug/AP

A sve se to desilo samo nekoliko nedjelja nakon što je sud presudio da je prekršio zakon i obmanuo kraljicu kada je tražio suspenziju rada parlamenta.

Taj je skandal inače bio samo jedan od mnogih u koje je bio umješan Džonson, poznat kao skandal majstor još mnogo prije nego što je u julu ove godine postao premijer usred turbulentnog perioda zbog Bregzita.

Mnogi ga nisu shvatali ozbiljno. Na kraju krajeva, on je, kao jedan od glavnih zagovornika Bregzita, kada je trebalo još 2016. godine da preuzme odgovornost, odbio da se kandiduje za premijera, nakon čega se u nebranom grožđu našla Tereza Mej.

Osim toga, mnogima je poznata lista njegovih skandala, što privatnih koji uključuju brojne ljubavnice i moguću vanbračnu djecu, što političkih među kojima je i laž da Turska ulazi u EU, što je koristio kao argument u korist Bregzita.

Od Brisela do Berlina, čini se da svako ima svoju kompilaciju “The best of Boris” koja sadrži njegove najsmješnije momente. U toj kompilaciji je trenutak kada je dobio otkaz u “Tajms” magazinu zbog toga što je izmislio citat o navodnom ljubavniku Edvarda II.

A šta je sa tekstom koji je napisao u “Telegrafu” nekoliko godina kasnije (“Italija nije uspjela da se mjeri sa kondomima”) u kojoj je lažno tvrdio da je Rim pokušao da ubedi EU da revidira svoja pravila o kondomima kako bi se prilagodili manjim penisima?

Foto: Tanjug/AP

Sjećate li se onog video snimka Džonsona koji se naglo okrenuo i glavom udario u prepone bivšeg njemačkog fudbalera Mauricija Gaudina tokom utakmice koja se igrala u dobrotvorne svrhe? Čak i u političkom ambijentu naviknutom na Silvija Berluskonija i Viktora Orbana, Džonsonov besramni stil i nonšalantan odnos sa činjenicama činili su da se ističe kao njegova čuvena frizura.

I dok je bio gradonačelnik Londona pravio je nevjerovatne gafove poput plaćanja 400.000 evra na polovne vodene topove.

Sada se čini da je Džonson konačno pokazao ozbiljnost koja će mu svakako biti potrebna ukoliko želi da i dalje bude premijer jedne Velike Britanije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO