Politika

Od ignorisanja Šmita do novog povlačenja iz institucija BiH: Šta će Srpska uraditi u slučaju nametanja zakona o imovini

Pitanje tzv. državne imovine prijeti da eskalira u do sada najveću krizu u BiH, s perspektivom da ugrozi njenu teritorijalnu cjelovitost.

Od ignorisanja Šmita do novog povlačenja iz institucija BiH: Šta će Srpska uraditi u slučaju nametanja zakona o imovini
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Banjaluke spominju nezavisnost Republike Srpske, odnosno povlačenjem iz institucija BiH, što u Sarajevu i na Zapadu sigurno ne bi posmatrali mirno.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je da imovina pripada Srpskoj i ko god pokuša sa nivoa BiH da zadire u to pitanje „donio je odluku o nezavisnosti Republike Srpske“.

– Ako nešto pokušaju iz Sarajeva, odmah ću sazvati sjednicu Narodne skupštine Srpske – rekao je Dodik.

Milorad Dodik obišao radove na teniskom terenu
FOTO: SRNA

Drugi (pred)scenario iznio je poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu BiH, Milan Petković. Ukoliko bi Kristijan Šmit pokušao da nametne zakon o imovini, Petković smatra da bi Republika Srpska morala da napravi rigoroznije korake nego kada je Valentin Incko nametnuo takozvani zakon o zabrani negiranju genocida.

Šta se desilo tada, odnosno posljednji put kada su politički predstavnici RS “napustili” institucije BiH?

To je bilo na kraju mandata bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka kada je nametnuo izmjene KZ BiH kojima zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici. Srpski politički predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH nisu išli na sjednice u Sarajevo, što je tamo i u međunarodnim krugovima okarakterisano kao blokada BiH. Uslov za povratak bio je povlačenje izmjena zakona.

FOTO PREDSJEDNIŠTVO SRBIJE/TANJUG
FOTO PREDSJEDNIŠTVO SRBIJE/TANJUG

Međutim, stvari su vremenom počele da se mijenjaju, a naročito nakon sastanka predstavnika vlasti u RS sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, koji ih je „zamolio“ da se vrate u Sarajevo u punom kapacitetu. Oni su se vratili, a Inckov zakon je ostao. Jedino je NSRS usvojila zakon o neprimjenjivosti odluke Incka na teritoriji Srpske.

Pročitajte još

– Mislim da će se ovaj put morati ići u povlačenje iz svih institucija BiH. Sada mnogo rigoroznije. Ovde bi se morale povući sve sudije, svi naši generali i oficiri iz OS BiH, moramo se povući apsolutno svi iz institucija BiH koje se tiču i državne službe i SIPA, jednostavno vratiti se komplet u svoju teritoriju – rekao je Petković za ATV.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu se otvoreno priča da će Šmit, koga RS ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuti zakon o državnoj imovini. To bi značilo, kaže Petković, kao kada bio bi vam neko došao u kuću i rekao nećemo vam oduzeti kuću, ali se ona više ne vodi na vama.

Milan Petković
FOTO: SRNA

– To se želi nama uraditi. Republika Srpska ostaje Republika Srpska, ali se imovina vodi na BiH, pa kad mi odlučimo da gradimo auto-put, kažu nam: „A, ne, ne, ne možete vi graditi auto-put. Možete, ali morate tražiti saglasnost BiH. E, sad, saglasnost ne možemo danas dati zato što nas danas boli zub, pa sutra moramo ići tetki po lek…“. Tako će nas dovoditi do jednog ludila da nas na sve načine ucjenjuju i ograničavaju. Kao što su nas sada ograničavali. „Jeste to imovina Republike Srpske, ali ne možete graditi aerodrom u Trebinju. Pa ne možete graditi HE Buk Bijela“. S ovim bi bilo još više. To bi značilo nestanak Republike Srpske na mala vrata – objasnio je Petković.

Ovo su samo neki od javno iznesenih prijedloga, ali ne mora da znači da su i jedini. Šta politički predstavnici Srpske planiraju i mogu da urade ukoliko se stvarno desi da Šmit posegne za tzv. bonskim ovlaštenjima?

Snježana Novaković Bursać, srpski delegat u Domu naroda BiH, naglašava da Šmit nema nikakva ovlaštenja u ovoj zemlji, da je on samo građanin, što znači da su irelevantne sve njegove odluke s aspekta pravnog sistema Republike Srpske.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Osim toga, bilo čije odluke o državnoj imovini bile bi irelevantne jer je to pitanje riješeno i Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. U tim koordinatama će se kretati predstavnici SNSD na nivou zajedničkih institucija – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu BiH, Branislav Borenović, poručuje SNSD i njihovim koalicionim partnerima da su oni vlast, oni su preuzeli apsolutnu odgovornost za sve u ovoj zemlji, pa neka ponesu odgovornost i kako će ovo pitanje rešiti „sa svojim partnerima iz međunarodne zajednice, prije svega bliski im OHR, pa eventualno i sa koalicionim partnerima iz FBiH“.

– Prethodni put smo išli u bojkot institucija na naš prijedlog oko kojeg su se zatim usaglasile sve stranke iz Republike Srpske zastupljene u Parlamentu BiH, nakon sramnog i skandaloznog nametanja zakona od strane Valentina Incka, ali SNSD i stranke okupljene oko njih nisu pokazale ni istrajnost ni dosljednost – već nakon 15 dana počeli su se pojavljivati na sjednicama upravnih odbora, zakazivati sjednice Savjeta ministara, a prvi su se vratili i u parlamentarne klupe. Ukoliko i sada predlože bojkot, baš me zanima koliko bi im to potrajalo, a mi ćemo svakako nezavisno donijeti svoj stav i eventualno konstruktivan predlog za izlazak iz ove situacije vezano za imovinu – kaže Borenović za Srpskainfo.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Poslanik liste Za pravdu i red u PS BiH, Nenad Grković, kaže da ne podržavaju nematenje ni jedne odluke od strane Šmita ili bilo koga od stranaca, pogotovo poslije priznanja izbornih rezultata i „skandalozne izjave g. Šmita da je bilo manjih nepravilnosti tokom izbora“.

– Što se tiče spornog zakona, mi ćemo nastaviti da se borimo svim pravnim sredstvima u Parlamentarnoj skupštini. Nakon konslutacija sa svim strankama donećemo odgovarajuće odluke u vezi sa tim – kaže Grković za Srpskainfo.

Treći put?

Republika Srpska je dva puta donijela zakon o nepokretnoj imovini, ali ga je oba puta Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Preciznije, drugi put je u martu ove godine zakon privremeno stavio van snage, do donošenja konačne odluke. Tumačenje tog suda nije da samo BiH ima pravo na imovinu, nego da se ta materija može urediti samo zakonom na nivou BiH. Takođe, oba puta je Kristijan Šmit suspendovao primjenu pomenutog zakona u Srpskoj do konačne odluke Ustavnog suda BiH. Da li je donošenje zakona po treći put jedna od opcija u ovom slučaju? – Kako se moglo čuti nakon sastanka koalicije, svakako će se ići na novi zakon o imovini u RS. Realno gledajući, zakon koji bi potencijalno nametnuo Šmit, koga mi ne priznajemo, ne mora da bude objavljen u „Službenom glasniku RS“ i on nema pravno dejstvo na teritoriji RS, niti jedan organ u Srpskoj treba da primjenjuje taj zakon – kaže za Srpskainfo poslanik SNSD u PS BiH, Milorad Kojić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije