Politika

OD LAŽOVA DO PROPALOG STUDENTA Zbog uvreda i prepucavanja poslanika USIJALI SE TASTERI

Vrijeđanja i međusobna prepucavanja poslanika opozicije i vladajuće koalicije obilježila su zasjedanje parlamenta Srpske u protekla dva dana, a tasteri na konzolama bili su usijani od javljanja zbog povrede poslovnika, krivih navoda i replika.

OD LAŽOVA DO PROPALOG STUDENTA Zbog uvreda i prepucavanja poslanika USIJALI SE TASTERI
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Kao i na prethodnim sjednicama najvišeg zakonodavnog organa Srpske, i u protekla dva dana nije nedostajalo ličnih uvreda, priča o kriminalu, nepotizmu i raznim drugim temama, koje i jesu i nisu bile teme dnevnog reda.

Parlamentarci vladajuće koalicije najviše primjedbi su imali na poslanika PDP Draška Stanivukovića, kojeg su optužili da namjerno “minira” rad skupštine i pravi predstavu za javnost. Dužni im nisu ostali poslanici opozicije koji su vladajuće odmah optužili da štite kriminal i rade protiv interesa građana.

Poslanik SNSD Dušica Šolaja se u jednom momentu obratila studentima, koji su juče došli u parlament Srpske kako bi pratili njegov rad, te kazala kako imaju jedinstvenu priliku da slušaju ekonomsko-propagandni program Draška Stanivukovića.

Kolega Stanivuković za pola godine nije naučio šta je to poslovnik, kako se poštuje i čemu služi. Mi pokušavamo da mu pomognemo, ali ne ide. Sve ovo što ste danas čuli ovdje od njega jeste primjer kako ne treba u životu da radite – kazala je Šolaja.

Dodala je da poslanici ne smiiju biti taoci Stanivukovića. Kritikama se pridružio i šef Kluba poslanik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić koji je optužio Stanivukovića da priča o svemu, osim o temi koja je na dnevnom redu.

– Kada propali student drži predavanje deset minuta pravim studentima, ovako to izgleda. Malo mu je vremena deset minuta, pa predlažem da Stanivuković osnuje svoju televiziju – DSAT, odnosno Draško Stanivuković TV, pa brate neka tamo pušta šta hoće – rekao je iznervirani Vasić.

Na ovo je reagovao Stanivuković koji je kazao kako ga je narod birao upravo da bi pričao o temama koje su bitne za svakodnevni život građana, te da ga niko ne može spriječiti da priča.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Nazivate me propalim studentom, što je uvreda. Neka sam propao, ali je bitno da mi je srce čisto. Tačno je da nemam fakultet, a da Kostadin Vasić ima dva, ali ona iz Širokog Brijega. Ja ne želim da završavam fakultet na taj način – odgovorio je Stanivuković.

U njegovu odbranu stali su poslanici PDP i SDS Ljubiša Krunić, Miladin Stanić i Nebojša Vukanović, koji su optužili vladajuće da ne dozvoljavaju Stanivukoviću da iznosi istinu.

Pročitajte još

Sjednica je u jednom momentu bila na rubu incidenta kada se Stanić iznervirano obratio predsjedniku parlamenta i kazao da “zatvori usta lažovima iz SNSD”.

– Zatvorite usta tim lažovima, ako već kradu i to ne možemo spriječiti, onda ih bar spriječite da lažu – kazao je on.

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić pokušao je da smiri situaciju, navodeći da je vrijeme da se prestane sa međusobnim napadima i počne poštovati poslovnik. Žunić je naveo da podržava da se u skupštini razgovara o svim temama, ali da postoji vrijeme kada se o kojoj temi treba raspravljati.

Bratić smirivao poslanike

Uzavrelu atmosferu u parlamentu juče je u jednom momentu pokušao da smiri potpredsjednik NSRS Senad Bratić, koji je zamolio poslanike da se vrate na temu dnevnog reda.

– Udaljili smo se od teme i ako ovako nastavimo nećemo moći raditi do 1. Maja. Molim vas da pokažemo javnosti ozbiljnost koju od nas očekuju – zavapio je Bratić.