Društvo

Od ponedeljka kombinovana nastava: Ovi učenici prelaze na ONLAJN NASTAVU POSLIJE RASPUSTA

Tim za praćenje i koordinisanje primjene preventivnih mjera u radu škola donio je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 15.11.2021. godine primjenjuje u srednjim školama na teritoriji tri lokalne samouprave: Beograd, Veliko Gradište i Niš.

Od ponedeljka kombinovana nastava: Ovi učenici prelaze na ONLAJN NASTAVU POSLIJE RASPUSTA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Drugi model nastave podrazumjeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odjeljenja su podijeljena u grupe.

Prije donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolijevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima oboljelih, odnosno broju odjeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usljed obolijevanja učenika.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primjenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumjeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 1. novembra do 7. novembra 2021. godine broj oboljele djece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1667 (0.22%) obolelih.

Pročitajte još

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 45 (0.12%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odjeljenju promijenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u posljednjih 10 kalendarskih dana. Ukupno je 406 (1.07%) odjeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odjeljenju promijenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u posljednjih 10 kalendarskih dana i 48 (0.13%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, saznaje Blic.

Prihvati notifikacije