Politika

OD SANKCIJA DO NEZAVISNOSTI Da li budućnost Srpske treba vezivati za Trampa i kako je Dodik zaboravio ko ga je "ovjerio" na crnoj listi

Kada je u Americi pobijedio Donald Tramp imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske, a onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio.

Donald Tramp i Milorad Dodik
FOTO: SARAH YENESEL-EPA, SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER KOMBO

Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Tramp ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao.

Ova izjava predsjednika Milorada Dodika odjeknula je više nego ostale na tu temu, iz razloga što je koliko-toliko bila konkretnija. Sa kakvim-takvim vremenskim okvirom, pa makar se on ticao američkih predsjedničkih izbora.

Sankcije

Ono što se iščitava iz Dodikove izjave, a često se može čuti i u javnosti i među narodom, jeste da je Donald Tramp prijateljski raspoložen prema Srbima ili Srpskoj. Ili da, u najmanju ruku, ne bi pravio probleme oko nezavisnosti Srpske.

U građenju takvog narativa Dodik zaboravlja, ili skriva, činjenicu da mu je upravo Donald Tramp u svom prvom i, za sada, jedinom predsjedničkom mandatu, produžio sankcije. Da stvar bude gora, Dodik je najavljivao da će mu početkom 2019. one biti ukinute.

A onda se desio šok.

Tramp je u ljeto 2020. produžio sankcije protiv odgovornih u BiH za „opstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Trump je produžio tzv. “nacionalno vanredno stanje” u odnosu na države Zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena još u vrijeme predsjednika Džordža Buša 2001. Američki predsjednik je tako produžio i trajanje “crne liste” za Zapadni Balkan na kojoj je bio tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Povoljniji čak i ako bi bio nepovoljan”

Čak i da eliminišemo ličnu ravan u ovom problemu, ima li osnova za mišljenje da bi Donald Tramp bio koristan po Republiku Srpsku?

Tramp je sigurno povoljniji, čak i ako bi bio nepovoljan, u odnosu na Bajdena, koji je u ovom trenutku veoma rezervisan, da ne kažem hladan ili čak neprijatan za Srbe u Srpskoj i za Srbiju. Od Bajdena ne možemo očekivati ništa u smislu promjene njihove dosadašnje politike, samo možemo dalje zahlađivanje – kaže za Srpskainfo iskusni jugoslovenski i srpski diplomata Vladislav Jovanović.

Vladislav Jovanović
FOTO: B92 TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

On, međutim, upozorava da još nije izvjesno ni da li će Trampu uopšte biti dopušteno da učestvuje na izborima, s obzirom na desetak optužnica protiv njega. To znači da one, do početka određivanja konačnog kandidata, mogu da naprave prepreku Trampu.

– To je cilj Demokratske partije, odnosno Bajdena. Kada eliminiše Trampa, on je osigurao pobjedu. Pitanje je da li je to moguće izvesti jer se u dosadašnjoj istoriji Amerike nije dešavalo da se jedan kandidat, bivši predsjednik, onemogući da se ponovo kandiduje. To bi bio vjerovatno opasan presedan s obzirom na to da je Amerika politički duboko podijeljena i da Tramp, kako pokazuju istraživanja, uživa ogromnu podršku kod velikog broja birača – dodaje Jovanović.

Pročitajte još

Ako Tramp definitivno bude predsjednički kandidat, kaže Jovanović, kampanja bi bila okršaj u kome se „sredstva ne bi birala“, kao što je prošli put puštena priča o ruskom uticaju da bi se uticalo na broj Amerikanaca u korist Bajdena.

Veće šanse

– Ali, ovoga puta bi šanse Trampa bile veće, osim ako se ne desi nešto novo, što se vjerovatno negdje smišlja, što bi njegovu situaciju još više zakomplikovalo. Ako bi on došao na vlast, onda bi on bio prije svega zainteresovan za interese SAD. Vašingtonski sastanak (Beograda i Prištine kod Trampa u septembru 2020.) je pokazao da Tramp ne vodi baš neku preveliku brigu za nas jer je izdejstvovao, kao prvo, da Srbija zamrzne proces traženja od drugih zemalja da povuku priznanje Kosova. Drugo, da Izrael prizna Kosovo kao državu, a istovremeno neće da prizna Palestince i njihovu državu. Prema tome, tada je Tramp pokazao da toliko ne vodi brigu o Srbiji, odnosno o Srbima, koliko vodi brigu o Izraelu. To je jedno upozorenje. Ne mora da bude sasvim do kraja izvedeno, ali da se pripazimo – kaže Jovanović.

Osim tog sastanka, tvrdi naš sagovornik, Tramp nije ni imao neke političke dodire sa Srbima.

FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Ako bi Tramp pobijedio, postoji teorijska mogućnost da bi on pomogao u procesu da se Amerika dezainteresuje za Balkan. I za Kosovo i za BiH, u odnosu na ovo sada što čini “prethodna” administracija. Sve demokrate su bile takve, čak i neki Republikanci. Ne zaboravimo da je Buš Mlađi bio takođe neprijateljski raspoložen prema nama. Ali, većinom je to djelo demokratskih struktura. Dakle, ovo su samo logička predviđanja. U svakom slučaju, pobjeda Bajdena ne bi donijela nikakvu promjenu u dosadašnjoj negativnoj politici SAD prema nama. E, sada, da li bi Tramp, poslije četiri godine pauze i razmišljanja, mogao da zaključi da mora da napravi veće hirurške rezove u spoljnoj politici, pa i u Americi, pa da Amerika prestane da gaji neko posebno interesovanje za Balkan? To bi otvorilo prostor za druge mogućnosti političkog sporazumjevanja bez upotrebe pritisaka – zaključuje Jovanović.

„Njemu su sankcije uvodile 3 administracije“

Bivši ministar spoljnih poslova BiH i potpredsjednik PDP Igor Crnadak smatra da Dodik neće proglasiti nezavisnost ako pobijedi Tramp, kao što to nije uradio ni kad je Tramp prvi put bio predsjednik SAD.

Igor Crnadak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Njemu su sankcije uvodile tri administracije, Obamina, Trampova i Bajdenova, i smiješno je da najavljuje američku podršku za nezavisnost Srpske. Dodiku više niko ne vjeruje, on je na kraju svog političkog puta, ne smije više ni zakon o nepokretnoj imovini RS da usvoji, a kamo li proglasiti nezavisnost. Na kraju, izjava da je odustao od nezavisnosti Republike Srpske samo zato što su se njegovi saradnici uplašili pokazuje da je on slab lider, koji nema odlučnosti i stalno kalkuliše – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije