Banjaluka

OD ZAPUŠTENE PARCELE DO PLODNE ORANICE "Gradske bašte" promovišu urbanu poljoprivredu

Zahvaljujući "Gradskim baštama", Banjalučani danas na Rakovačkim barama na 56 parcela proizvode organski uzgojeno povrće.

OD ZAPUŠTENE PARCELE DO PLODNE ORANICE "Gradske bašte" promovišu urbanu poljoprivredu
FOTO: GRAD BANJALUKA

Ovaj jedinstveni projekat urbane poljoprivrede sprovodi grupa entuzijasta, proizvodeći organsko povrće za vlastite potrebe.

Predstavnike Gradskih bašti“, danas je posjetio gradonačelnik Igor Radojičić koji je podsjetio da je Grad prije dvije godine dodijelio zemljište u Rakovačkim barama za realizaciju ovog projekta, te istakao da su im od ove godine na raspolaganju i dodatne površine, s obzirom na povećani interes građana.

On je najavio da će uskoro biti dodijeljene lokacije za poljoprivrednu nekomercijalnu proizvodnju, koje bi koristila lica sa invaliditetom.

– U narednom periodu, nastojaćemo da se manje neobrađene lokacije, ako je riječ o poljoprivrednom zemljištu, identifikuju i ponude u zakup da li kroz urbanu poljoprivredu ili druge projekte od kojih bi koristi imali građani – rekao je Radojičić.

Milka Tamamović predsjednik Udruženja „Gradske bašte“ rekla je da ovo udruženje promoviše metode biouzgoja, gajenje starih i rijetkih sorti.

– Ovdje baštovani uče da od sjemena proizvode vlastiti sadni materijal, da posade, njeguju biljku, dobiju plod, i na kraju ga upotrijebe na najbolji način i proizvedu sjeme – istakla je ona.

Goran Pivašević, koordinator projekta „Gradske bašte“ kazao je da rade i na obuci građana što je zanimljivo i na svjetskom nivou jer ne postoje ovakva udruženja koja se bave edukacijom građana, nego većinom dodjeljivanjem zemljišta.

-Trenutno, od deset dunuma iskorišteno je oko pet, sa 56 parcela. Imamo 50 aktivnih članova, a projektom je predviđeno da imamo 80 članova koji će biti raspoređeni na tih deset dunuma – naveo je Pivašević.