Sudbine

OD ŽONGLERA POSTAO UMJETNIK Slavko već četiri decenije izvodi egzibicije fudbalskom loptom (VIDEO)

Stanovnici Zrenjanina svakodnevno mogu da uživaju u egzibicijama fudbalskom loptom koje izvodi Slavko Anđel Slive (75), a nekada je to mogla i čitava Jugoslavija, pa i publika u inostranstvu.

OD ŽONGLERA POSTAO UMJETNIK Slavko već četiri decenije izvodi egzibicije fudbalskom loptom (VIDEO)
FOTO: RADIO-TELEVIZIJA VOJVODINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Počeo sam u pionirima poznatog trenera čika Koče Kolarova i on je rekao da sam ja bio talentovan za fudbal, ali da sam suviše volio loptu. On je govorio: “Ti samo misliš na egzibiciju, a fudbal je najteža misaona igra na svijetu. Moraš da misliš u tom trenutku šta treba da uradiš, a ti odmah želiš egzibiciju. Bičeš vrhunski žongler” i ispostavilo se da je tako i bilo – prisjeća se Slavko za RTV.

Tako je već četiri decenije, a njegovi zapaženi žonglerski nastupi odigravali su se širom Jugoslavije i inostranstva, prenosi Blic.

– Dosad imam javnih 3.224 nastupa, od toga imam oko uličnih 1.000 nastupa. Ja to kažem – “od žonglera postao umjetnik kožne lopte”. Ostali su na priredbama fudbal, košarka… Sport je umjetnost, istinit, stvaran i vječan, tu ne možete da obećavate nešto već – izvolite, poklonite se i izađite na teren, pa pobijedili, izgubili ili bilo neriješeno – kaže Anđel.

Žonglirao je i po vremenskim neprilikama, na terenima na kojima su igrale legende fudbala, pa je njemu dragih nastupa mnogo.

– Imam par nastupa koji su mi najdraži. To je bio jedan u Napulju kada sam nastupao isto gdje je nastupao i Dijego Armando Maradona – kaže Slavko.

Rekord koji je zabeležio u žongliranju dogodio se 1987. godine, kada lopta kojom je “baratao” nije dotakla zemlju čitavih pet sati i dva minuta.

– Ne znam tačan broj, ali kada se to izračuna ispadne oko 23.000 udaraca loptom – kaže za RTV.

Sada je svakodnevno u centru Zrenjanina, gdje u njegovim nastupima podjednako uživaju i mlađi i stariji.

– Interesantno je da mi najviše prilazi ženski pol – djevojčice, one me najviše pitaju i mali dječaci. Meni je to veoma drago, ja bih sada volio samo jedan da krene mojim stopama, ali žongler da postane poslije 35. godine, prije toga da bude reprezentativac i osvoji zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu ili olimpijadi – zaključuje Slavko.

Prihvati notifikacije