Politika

ODBIJEN ZBOG SUKOBA INTERESA Tročanji ipak neće biti komesar za proširenje, Lenarčić ponovo u igri

Evropski parlament odbacio je prijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Mađar Laslo Tročanji bude novi komesara za proširenje i susjedstvo, zbog sukoba interesa.

ODBIJEN ZBOG SUKOBA INTERESA Tročanji ipak neće biti komesar za proširenje, Lenarčić ponovo u igri
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Tročanj, bivši ministar pravosuđa (od 2014. do 2019. godine) u vladi Viktora Orbana, bio je član Ustavnog suda Mađarske, kao i ambasador te zemlje u Belgiji i Francuskoj.

Njega je Evropska komisija odabrala na novu funkciju, ali je Evropski parlament ipak odbacio taj prijedlog.

Kako je prenosi “Euraktiv”, Tročanji je kao ministar pravosuđa imao ključnu ulogu u donošenju zakona za koje je Brisel smatrao da podrivaju vladavinu prava u Mađarskoj i koji su pokrenuli sukobe Budimpešte sa institucijama EU.

Prema jednom izvoru, poslanici su od Tročanjija tražili i detalje o advokatskoj firmi koju je osnovao prije nego što je postao ministar pravde u Orbanovoj vladi.

Jedan od kandidata za ovu poziciju je bio i Slovenac Janez Lenarčić, koji je predložen da bude komesar za rješavanje kriza.

Prema riječima izvora socijalista i zelenih u EP, postojao je prijedlog da Lenarčič bude novi komesar za proširenje umjesto Tročanjija, sa kojim bi možda zamijenio predložene funkcije.

Spekuliše se i da bi dosadašnji komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, pored brige o EU budžetu, želio da ponovo dobije ovaj resor.

Protivnici izbora Tročanjija za komesara upućuju oštre zamjerke Fon der Lejen, uz tvrdnju da je ona time išla na ruku i evroskeptičnim vladama na istoku Unije, koje su njoj pružile dragocijenu podršku pri izboru za čelno mjesto u Komisiji.

Odbačena je i kandidatura rumuske političarke Rovane Plumb koja je trebalo da bude novi komesar za transport. Očekuje se da novimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.