Sport

ODBIJENA ŽALBA GRČKE Makedonija ne mijenja ni grb ni dresove

Evropska fudbalska unija odbacija je žalbu grčkog ministra sporta Lefterisa Avgenakisa zbog grba makedonske fudbalske reprezentacije, navodeći da su i grb i skraćenica "MKD" u skladu sa Prespanskim dogovorom.

ODBIJENA ŽALBA GRČKE Makedonija ne mijenja ni grb ni dresove
FOTO: ROBERT GHEMENT /EPA

UEFA je, pismeno, obavijestila Grke da je skraćenica “MKD” u skladu sa pravilima Međunarodne organizacije za standarde (ISO) i samim tim u saglasnosti sa Prespanskim dogovorom, odnosno trećim paragrafom prvog člana tog sporazuma.

Grčka je u subotu uputila žalbu Uefi, tvrdeći da je izgled dresa i prije svega grb u suprotnosti sa Prespanskim dogovorom, kojim je okončan skoro tri decenije dug spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije. Od tog trenutka, država se zove Sjeverna Makedonija.

UEFA je, istovremeno, naglasila da neće dozvoliti da evropskih fudbal postane platforma za širenje političkih poruka.

– Fudbalska federacija Makedonije je nezavisna i neprofitna organizacija, koja je u registar upisana kao udruženje i kao takvo ne prima državne pare. Prespanski dogovor obuhvata instutucije koje finansira država – rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Osmanijeva izjava usledila je posle grčke žalbe Uefi i zahteva da se dresova reprezentacije Sjeverne Makedonije ukloni skraćenica FFM, tvrdeći da je grb makedonskog saveza u suprotnosti sa dogovorom koji su premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras potpisali u Prespi 2018. godine.

Prihvati notifikacije