Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODBIO DA AKREDITUJE UNIVERZITETE U SRPSKOJ Podnesena krivična prijava protiv Envera Halilovića

Društvo
Autor:

Foto: HEA BiH/RAS Srbija

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS i dva javna univerziteta iz RS podnijeli su danas krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta – HEA BiH Envera Halilovića, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja.

Halilović je prijavljen zato što je 29. marta ove godine odbio da dva javna univerziteta iz Republike Srpske upiše u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

Prijava je podnesena nakon što je direktor HEA ignorisao i zahtjev Vlade RS da hitno upiše rješenja o akreditaciji ovih ustanova u registar, a koja je donijela Agencija za akreditaciju RS.

Vlada RS je ovaj zahtjev uputila, podsjećamo, prije sedam dana. S obzirom na to, na snagu stupaju i drugi zaključci Vlade RS u vezi sa blokadom akreditacije univerziteta RS, a po kojima će članovi Upravnog odbora HEA BiH do daljeg zamrznuti rad u ovoj agenciji, kao i zamjenik direktora iz RS.

Po tome, oni od ponedjeljka neće učestvovati u radu tijela i donošenju bilo kakvih odluka unutar HEA BiH. Planirano je i pokretanje inicijative za smjenu Halilovića.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO