Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Odbojkašice BiH u neizvjesnoj završnici ostale BEZ PLASMANA na Evropskom prvenstvu

Sport
Autor:

Foto: OS BiH

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela da se plasira na prvenstvo Evrope koje će se od 23. avgusta do 8. septembra ove godine održati u četiri zemlje: Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Turskoj.

Iako je BH tim vodio sa 2:1 i bio nadomak istorijskog uspjeha, to se ipak nije dogodilo jer je poražen od Rumunije sa 3:2 (17:25, 25:19, 25:21, 17:25, 9:15) u meču koji je direktno odlučivao o plasmanu.

PRVI SET

Reprezentacija Bosne i Hercegovine odlično je otvorila utakmicu, povela sa 2:0 i 5:2 ali su Rumunke uspjele smanjiti na 5:4. Uslijedio je odličan blok Dajane Bošković, a potom je Rumunija izjednačila na 6:6, a serija gostujućeg sastava nastavila se do vođstva 7:6. Izjednačile su izabranice selektora Gorana Nešića, ali Rumunke na servis Alexandre Kapelovies ponovo prave mini-seriju od 3:0 za vođstvo 10:7.

Na četvrtom uzastopnom servisu izbacila je loptu van terena. Uslijedio je preiod igre u kojem su Rumunke imale blagu dominaciju što im je bilo dovoljno da postepeno povećavaju prednost, a najveća je iznosila devet poena (18:9, 23:14). Neugodnu seriju Rumunki prekinula je Edina Selomović, a Bosna i Hercegovina uspjela je smanjiti rezultat na 18:11. Međutim, u ovom periodu igre gošće su bile mnogo bolje, kontrolisale su servis, osvajale poene blokom, manje griješile tako da su uspjele sačuvati prednost do kraja seta koji su dobile rezultatom 25:17.

DRUGI SET

Drugi set počeo je vođsvom Rumunki 2:0 ali Iman Isanović sjajnim smečom donosi BH timu prvi poen, a odmah potom odličnim servisom Milana Božić i izjednačenje. Zbog dosuđenog prelaza Rumunke dolaze u vođstvo a Kristina Kazacu povećava na 4:2. U tim trenucima Rumunke griješe dva puta, prvo sa servisa, a potom i iz igre, a serija BiH, na servis Iman Isanović penje se do 4:0, nakon smeča Dajane Cvjetković za vođstvo 6:4.

Rumunke blokom smanjuju, a potom dolaze do izjednačenja. Dajana Bošković sjajnim potezom donosi vođstvo za BiH, a potom Ajla Paradžik, sama na bloku zaustavlja napad Rumunki za novo vođstvo od dva poena razlike 8:6. Imala je BiH i tri poena viška (10:7) ali gošće serijom 3:0 dolaze do izjednačenja (10:10), a potom i do vođstva 11:10. Pri rezultatu 11:11 Isanović donosi blokom poen za BiH, a potom Anđela Radišković upisuje as za 13:11. a BiH ponovo, drugi put u ovom setu dolazi do tri poena prednosti (15:12). Uslijedila je odlična odbrana, a poenom i realizacija Isanovićeve, pa greška Rumunki za najubjedljivije vođstvo BiH u drugom setu (17:12).

Selektor Rumunije Nikolaj Ivanov pozvao je tajm-aut nakon kojeg njegove izabranice prave seriju od 3:0. Tajm-autom je reagovao i Goran Nešić, međutim serija Rumunki je nastavljena još jednim poenom. Ušlo se u neizvjesnu završnicu ovog seta u kojoj BiH nakon lucidnog poena Anđele Radišković dolazi do vođstva od 19:17, a potom na drugoj strani mreže sjajnim smečom Boškovićeva ponovo vraća tri poena prednosti (20:17), nakon sjajnih servisa Edine Selimović BiH dolazi do prve set lopte na utakmici (24:19), ista igračica ovaj dio igre završava asom za konačnih 25:19.

TREĆI SET

I treći set počinje vođstvom Rumunki od 2:0, a Boškovićeva sjajno smečira za prvi poen BiH. Rumunija je imala prednost od 3:1, ali domaće igračice prave seriju 5:0 za vođstvo 6:3, a Rumunke dolaze do novog izjednačenja 7:7, nakon toga uslijedila je igra poen za poen do 9:9 i nova serija Rumunki za vođstvo 12:9. Prilazila je dva puta BiH na poena zaostatka, a potom sigla do izjednačenja 13:13 i vođstva 14:13. nakon rezultatta 14:14 BiH, nošena velikom podrškom domaće publike, pravi seriju, 4:0 za vođstvo od 18:14, a u završnicu seta ulazi sa pet poena viška 20:15 što je bila dovoljna zaliha za ulazak u mirnu završnicu seta. Blokom BiH dolazi do prve set lopte (24:20), Rumunke su osvojile jedan poen, a onda Edina Selimović poentira za pobjedu u trećem setu 25:21 i dolazak na samo jedan set do Evropskog prvenstva.

ČETVRTI SET

Lepršavo, „kuvanjem“ Milane Božić počeo je četvrti set , a potom je uslijedio period igre poen za poen, do rezultata 7:7, a potom je BiH serijom 2:0 uspjela da se odvoji na 9:7. Mini serijom uzvraćaju rumunke i dolaze do novog izjednačenja, a potom i vođstva 11:9. BiH stiže do novog izjednačenja 11:11, ali gostujući sastav u ovom trenutku zadržao je kontrolu igre i poveo sa 15:12. Selektor BiH Goran Nešić uzeo je drugi tajm-aut ali ni to nije probudilo njegove igračice pa su Rumunke nastavile svoju seriju do vođstva od 17:12. Uspjela je BiH da smanji rezultat na 14:17, ali e Rumunija, u završnicu ovog seta ušla sa pet poena viška 20:15, a do set lopte dolaze pri rezultatu 24:17 i odmah koriste prvu priliku za izjednačenja na 2:2.

PETI SET

U petom, odlučujućem setu, Bosna i Hercegovina prva je došla do prednosti ali i do vođstva od dva razlike 3:1, Rumunke preko Cazacu smanjuju na 3:2, a Boškovićeva ponovo vraća plus dva poena (4:2). Bilo je i 5:3 za BiH ali je Rumunija uspjela izjednačiti na 5:5 i povesti sa 6:5. Novo izjednačenje donosi BH timu Dajana Bošković a u narednom poenu i novi preokret 7:6. Poslije novog izjednačenja odličnim servisom Iancu donsi prednost svom timu na promjeni strana (8:7). Nastavljena je igra poen za poen, a nakon servisa Kapelovis Rumunke dolaze do dva poena prednosti (10:8) pred samu završnicu. Još dva poena osvojile su Rumunke i sa značajnom prednošću ušle u završnicu, petog, odlučujućeg seta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO