Gradovi

ODBORNICI LJUTI NA NAČELNIKA Burno na sjednici Skupštine opštine Kostajnica

Izlazak odbornika PDP iz skupštinske većine i odluka da se traži nadzor Ministarstva finansija RS nad finansijskim poslovanjem opštine obilježili su posljednje zasjedanje Skupštine opštine Kostajnica.

ODBORNICI LJUTI NA NAČELNIKA Burno na sjednici Skupštine opštine Kostajnica
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ovo zasjedanje napustili su načelnik opštine Drago Bundalo (SDS) i četiri odbornika SDS.

Šef Kluba odbornika PDP Željko Čekić nije odgovarao na naše pozive. Naši izvori otkrivaju da se 3 odbornika PDP polako povlače iz koalicije sa SNSD, jer je ta inicijativa pominjana u vrhu stranke. Predsjednik Skupštine opštine Kostajnica Nikola Janjetović (SNSD) demantuje informacije da su se odbornici svađali zbog podjele direktorskih fotelja.

Nije bilo nekih posebnih uvreda, a bilo je ljudske rasprave u vezi dnevnog reda i izvještaja. PDP nije u potpunom smislu dio većine, ali podržava ovo što se radi na stabilizaciji budžeta – izjavio je Janjetović.

Dodaje da je skupštinska većina, koju sada čine 4 odbornika SNSD i po jedan odbornik SP, DNS, NDP, US i SDA, stabilna.

– Teško nam je svima raditi kada je opština na privremenom finansiranju i kada su dugovi ogromni. Nismo usvojili budžet za ovu godinu, ali ni rebalans za prošlu, jer ga nisu spremili za Skupštinu – ističe Janjetović.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Odbornik US i predsjednik Komisije za budžet i finansije Skupštine opštine Kostajnica Neven Đenadija kaže da podatke o finansijama odbornici bezuspješno traže posljednja 3 mjeseca.

– U opštini su zabranili radnicima u Odjeljenju za finansije da tokom radnog vremena pričaju sa odbornicima o tome i da odgovaraju na naša pitanja – tvrdi Đenadija.

Ističe da su odbornicima ruke vezane.

– Mi nemamo kuda osim da molimo Ministarstvo da nam pomogne da dobijemo te informacije o neplaćenim obavezama iz prethodnih godina kako bismo što kvalitetnije uradili novi nacrt budžeta – ističe on.

Odbornici smatraju da je Kostajnica u ogromnim dugovima i da je to razlog što se kriju podaci od odbornika i javnosti.

– Koliko je tačno dug opštine, niko ne zna. Poznato je da dug po osnovu kredita iznosi 5.021.000 KM – tvrdi Đenadija.

Dodaje da Dom zdravlja, Komunalno i Centar za socijalni rad imaju velike dugove za plate i doprinose radnika.

– Samo opština duguje 108.000 KM za doprinose radnika i oni ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, kao ni radnici Doma zdravlja – navodi on.

Đenadija dodaje da se načelnik Kostajnice Drago Bundalo obratio Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS zbog odluka skupštinskih Komisija, ali da je Ministarstvo u svom dopisu saopštilo da su Komisije radile po zakonu.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija
Drago Bundalo

Bundalo sumnja da više postoji skupštinska većina i tvrdi da su odbornici dobijali redovne izvještaje na Skupštinama.

– Non-stop su dobijali podatke koliko je zadužena opština. Čak su i oni, kao i tadašnja vlast, zadužili opštinu, jer je dio ljudi tada glasao za šest miliona obveznica kod IRB – ističe Bundalo.

On kaže da je nadzor Ministarstva finansija dobrodošao.

– Imaju sve podatke, ali bi malo čeprkali po papirima. Nova skupštinska većina bi komisijski rukovodila opštinom, vršila bi istrage i pretrage, pa malo ulazili i gledali papire, što ja ne dam. Ne dam da mi bilo koja komisija uzme predmet javnih nabavki, izvuče jedan papir i onda to više nije to – poručuje Bundalo.

Objašnjava da je posljednju sjednicu napustio jer je većina tačaka dnevnog reda predložena protivzakonito. Nakon usvajanja dnevnog reda sjednicu su napustili i odbornici SDS.

Šteta zbog neplaćanja kredita

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo kaže da odbornici, kao i bilo koji građanin, mogu sve sumnje na nezakonosti prijaviti nadležnim istražnim organima.

Predsjednik Komisije za utvrđivanje materijalne štete koju je učinio funkcioner, Marko Čolić, istovremeno kaže da su dostupni podaci Pravobranilaštva o šteti po osnovu neplaćanja jednog kredita u iznosu oko milion maraka.

– Opština Kostajnica je prestala da plaća kredit i kada je došlo do sudskog poravnanja prihvatila je da plaća dodatnih 248.000 KM za kamate i sudske troškove. Tražimo sada od načelnika da nam dostavi objašnjenje zašto nije plaćan kredit i koji su razlozi, jer je učinjena šteta – kaže Čolić.

Ova Komisija će da utvrdi kolike su štete u Kostajnici zbog otpuštanja radnika u opštini 2012. i 2013. godine, koji sada mahom dobijaju sudske presude u svoju korist.

Prihvati notifikacije