Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Odbornici MIJENJAJU STEREOTIPE u Gradiški i Kozarskoj Dubici: Primjerom i inicijativom tjeraju VLAST U AKCIJU

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Među odbornicima u Gradiški i Kozarskoj Dubici koji mijenjaju ustaljene stereotipe, te ličnim primjerom i stalnim inicijativama podstiču vlast na akciju, prednjače Dragan Brdar (DNS) iz Kozarske Dubice i Radislav Dončić (PDP) iz Gradiške.

Brdar, koji narodne interese u Skupštini opštine Kozarska Dubica zastupa od 2012. godin, uvažen je u svojoj sredini zato što ispunjava obećanja prema biračima i predvodi društvene akcije. On učestvuje u humanitarnim misijama, pomaže građanima i posreduje u ostvarivanju njihovih prava i potreba.

Siromašnima je tokom nekoliko godina poklonio 5.000 KM odričući se odborničke naknade.

– Na usluzi sam onima koji samostalno ne mogu da se izbore sa životnim nedaćama. Odbornik sam postao zahvaljujući glasovima i podršci komšija, prijatelja i sugrađana. Najviše pomažem sportistima, mladima, djeci i starim osobama – kaže Brdar.

On je svojim sugrađanima invalidima plaćao račune za struju, učenicima mjesečne karte do škole, kupovao lijekove, hranu, higijenske pakete…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Dragan Brdar

– Za siromašno dijete, koje iz udaljenog sela putuje u školu, 50 KM za mjesečnu kartu je mnogo, a za dobrotvore koji to razumiju riječ je o skromnom iznosu. Zato je moja pomoć važna u materijalnom, ali još više u moralnom smislu. To podstiče i druge moje sugrađane na dobra i plemenita djela – smatra Brdar, po struci menadžer zdravstvene zaštite, koji je u lokalnom parlamentu inicirao izgradnju rasvjete, trotoara, vodovoda, puteva u Knežici, Drljićima i Muratima.

Ovaj 38-ogodišnji odbornik je akter i narodnih svetkovina u svome kraju, među kojima je nadaleko poznata “Kosidba u Knešpolju”. Sada ima zacrtane nove planove, prvenstevno izgradnju vodovoda u selima Murati i Ušivac kod Knežice, te asfaltiranje dionice puta Knežica – Strigovi. Brdar je uvjeren da u RS postoje odlični prirodni resursi za razvoj turizma čijim korištenjem se može obezbijediti neuporedivo veći ekonomski prosperitet, a mladima time omogućiti ostanak u svom kraju.

U gradiškoj gradskoj skupštini, među odbornicima koji ukazuju na problematiku i potrebe u ovoj sredini ističe se odbornik Radislav Dončić, koji je svakodnevno prisutan u mnogim mjestima. On je jedinstven i po stalnim javljanjima i diskusijama. Dončić tvrdi da u potpunosti opravdava povjerenje građana i svoju ulogu u gradskom parlamentu.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Radislav Dončić

– Uporno i stalno ukazujem na probleme koje treba rješavati. To prepoznajem na terenu, ali reagujem i na sugestije građana. Najčešće se radi o komunalnim i infrastrukturnim pitanjima. Efekti su vidljivi jer je vlast, bez obzira na osporavanja mojih nastupa, u mnogo slučajeva uvidjela opravdanost kritike i reagovala – rekao nam je Dončić.

On navodi primjere divljih deponija smeća, klizišta, uništenih puteva, rupa na asfaltu, šupa i drvarnica u gradu…

– Sve to je promijenjeno, uređeno, dovedeno u potpunu funkciju, jer je vlast shvatila da su primjedbe opravdane, što je rezultat i moga djelovanja u gradskoj Skupštini – smatra Dončić.

Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine Gradiška, naglašava da sve prijedloge i primjedbe odbornika razmatraju, a one za koje utvrde da su opravdani stavljaju na dnevni red i rješavaju po ubrzanom principu. Niko nije u podređenom položaju, kaže Pavlović, jer sve prijedloge i primjedbe razmatraju bez obzira da li oni dolaze iz vladajućih ili opozicionih klupa.

– Mi insistiramo od odbornika da na terenu budu u stalnom kontaktu s građanima koji su ih izabrali, da razgovaraju o njihovim potrebama i predlažu rješenja. Sve više odbornika to koristi – kazao nam je Pavlović.

Diskusije

Osim Radislava Dončića, koji je rekorder po broju diskusija, među aktivnim odbornicima u Gradiški su Saša Lazić (DNS), Mirko Samardžija (SDS), Dušan Ristić, Bojan Vujanović i Tomislav Kovačević (SNSD), Branislav Mrakić (PDP)…

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO