Regioni

Odbornici MIJENJAJU STEREOTIPE u Gradiški i Kozarskoj Dubici: Primjerom i inicijativom tjeraju VLAST U AKCIJU

Među odbornicima u Gradiški i Kozarskoj Dubici koji mijenjaju ustaljene stereotipe, te ličnim primjerom i stalnim inicijativama podstiču vlast na akciju, prednjače Dragan Brdar (DNS) iz Kozarske Dubice i Radislav Dončić (PDP) iz Gradiške.

Odbornici MIJENJAJU STEREOTIPE u Gradiški i Kozarskoj Dubici: Primjerom i inicijativom tjeraju VLAST U AKCIJU
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Brdar, koji narodne interese u Skupštini opštine Kozarska Dubica zastupa od 2012. godin, uvažen je u svojoj sredini zato što ispunjava obećanja prema biračima i predvodi društvene akcije. On učestvuje u humanitarnim misijama, pomaže građanima i posreduje u ostvarivanju njihovih prava i potreba.

Siromašnima je tokom nekoliko godina poklonio 5.000 KM odričući se odborničke naknade.

Na usluzi sam onima koji samostalno ne mogu da se izbore sa životnim nedaćama. Odbornik sam postao zahvaljujući glasovima i podršci komšija, prijatelja i sugrađana. Najviše pomažem sportistima, mladima, djeci i starim osobama – kaže Brdar.

On je svojim sugrađanima invalidima plaćao račune za struju, učenicima mjesečne karte do škole, kupovao lijekove, hranu, higijenske pakete…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Dragan Brdar

– Za siromašno dijete, koje iz udaljenog sela putuje u školu, 50 KM za mjesečnu kartu je mnogo, a za dobrotvore koji to razumiju riječ je o skromnom iznosu. Zato je moja pomoć važna u materijalnom, ali još više u moralnom smislu. To podstiče i druge moje sugrađane na dobra i plemenita djela – smatra Brdar, po struci menadžer zdravstvene zaštite, koji je u lokalnom parlamentu inicirao izgradnju rasvjete, trotoara, vodovoda, puteva u Knežici, Drljićima i Muratima.

Ovaj 38-ogodišnji odbornik je akter i narodnih svetkovina u svome kraju, među kojima je nadaleko poznata “Kosidba u Knešpolju”. Sada ima zacrtane nove planove, prvenstevno izgradnju vodovoda u selima Murati i Ušivac kod Knežice, te asfaltiranje dionice puta Knežica – Strigovi. Brdar je uvjeren da u RS postoje odlični prirodni resursi za razvoj turizma čijim korištenjem se može obezbijediti neuporedivo veći ekonomski prosperitet, a mladima time omogućiti ostanak u svom kraju.

U gradiškoj gradskoj skupštini, među odbornicima koji ukazuju na problematiku i potrebe u ovoj sredini ističe se odbornik Radislav Dončić, koji je svakodnevno prisutan u mnogim mjestima. On je jedinstven i po stalnim javljanjima i diskusijama. Dončić tvrdi da u potpunosti opravdava povjerenje građana i svoju ulogu u gradskom parlamentu.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Radislav Dončić

– Uporno i stalno ukazujem na probleme koje treba rješavati. To prepoznajem na terenu, ali reagujem i na sugestije građana. Najčešće se radi o komunalnim i infrastrukturnim pitanjima. Efekti su vidljivi jer je vlast, bez obzira na osporavanja mojih nastupa, u mnogo slučajeva uvidjela opravdanost kritike i reagovala – rekao nam je Dončić.

On navodi primjere divljih deponija smeća, klizišta, uništenih puteva, rupa na asfaltu, šupa i drvarnica u gradu…

– Sve to je promijenjeno, uređeno, dovedeno u potpunu funkciju, jer je vlast shvatila da su primjedbe opravdane, što je rezultat i moga djelovanja u gradskoj Skupštini – smatra Dončić.

Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine Gradiška, naglašava da sve prijedloge i primjedbe odbornika razmatraju, a one za koje utvrde da su opravdani stavljaju na dnevni red i rješavaju po ubrzanom principu. Niko nije u podređenom položaju, kaže Pavlović, jer sve prijedloge i primjedbe razmatraju bez obzira da li oni dolaze iz vladajućih ili opozicionih klupa.

– Mi insistiramo od odbornika da na terenu budu u stalnom kontaktu s građanima koji su ih izabrali, da razgovaraju o njihovim potrebama i predlažu rješenja. Sve više odbornika to koristi – kazao nam je Pavlović.

Diskusije

Osim Radislava Dončića, koji je rekorder po broju diskusija, među aktivnim odbornicima u Gradiški su Saša Lazić (DNS), Mirko Samardžija (SDS), Dušan Ristić, Bojan Vujanović i Tomislav Kovačević (SNSD), Branislav Mrakić (PDP)…