Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODBORNICI NA SKENERU SRPSKAINFO Kutlešić-Stević: Osobama sa invaliditetom naći posao

Banjaluka
Autor:

Foto: Gradska uprava Banjaluka/RAS Srbija

Nastojaću u narednom periodu i više da učinim za osobe sa invaliditetom kojima treba više sati personalne asistencije, a svi zajedno moramo se potruditi i da im obezbjedimo radna mjesta.

Najavila je to u intervjuu za Srpskainfo Snežana Kutlešić-Stević, odbornica SNSD u Skupštini grada.

Šta je, po Vašem mišljenju, obilježilo prošlu godinu u Banjaluci?

Istakla bih, prije svega, ono što je građanima vidljivo, a to je zaista mnogo radova i ulaganja u infrastrukturu, pogotovo u samom gradskom jezgru poput izradnje pješačke zone, rekonstrukcija Banskog dvora, ali i brojne radove po mjesnim zajednicama koji su od životnog značaja za građana, poput vodosnabdijevanja, asfaltiranja u Šargovcu i Petrićevcu, Debeljacima, a na šta se dugo čekalo. Banjalučanima nije nedostalalo ni sjajnih umjetničkih programa, koncerata, izložbi, književnih večeri. Izdvojila bih izložbe u Kamenoj kući poput izložbe Žike Pecarića “Boje moje duše”. U Muzeju savremene umjetnosti RS su održane vrhunske izložbe s kojim možemo stati rame uz rame sa evropskim kulturnim centrima, prije svega izložba Grejsona Perija kroz tapiseriju, keramiku i gravuru. Ono što me raduje je što je Banjaluka po brojnim koncertima i manifestacijama postala poznata i u regiji. Spomenula bih svakako i održavanje četvrte po redu modne revije osoba sa invaliditetom “Baš po mjeri”, koja promoviše prave vrijednosti.

Foto Grad Banjaluka

Godina iza nas ostaće upamćena po drugom mjestu na listi gradova koji su konkurisali za Evropsku prestonicu kulture 2024. U timu koji je radio aplikaciju bili su mladi umjetnici puni entuzijazma i vrhunskih ideja, čiji uspjeh je poruka i drugima da i u našem gradu mogu učiti značajne korake u afirmaciji svog talenta i znanja. Nažalost, nismo prošli, prije svega zbog infrastrukturnih nedostataka. Sigurna sam da Banjaluka ima potencijal da to postane u budućnosti, uz dopune i korekcije na samom projektu.

Podsjetiću da je gradonačelnik Igor Radojičić iznio jasan plan razvoja grada Banaluke. Svjedoci smo da je i više od toga realizovao u svom mandatu.

Koji biste projekat Grada pohvalili, a koji smatrate promašajem?

Izgradnja Istočnog tranzita i više kružnih raskrsnica, Zelenog mosta, kao i projekti su koji su olakšali živote svima nama, zaista zaslužuju svaku pohvalu. Saobraćaj znatno brže funkcioniše, što je svima nama bitno u današnjem tempu života kada nam je vrijeme veoma dragocjeno.

Kada govorimo o primjedbama, trebalo bi se povesti računa da se ne kasni sa izgradnjom određenih infrastruktrurnih projekata kao što je završetak saobraćajnica, kao i nedostatak kolektora za precišćavanje kanalizacionih voda koje se ulivaju u rijeku Vrbas.

Koja dobra ideja ili inicijativa građana nije prepoznata, a mislite da zaslužuje podršku?

Ono što meni lično smeta jesu arhitektonske barijere za osobe za invaliditetom. Kao ljekar i neko ko organizuje aktivnosti za naše sugrađane koje imaju ograničenja u tom smislu, dobro sam upoznata šta ih muči. Treba dodatno uožiti u obrazovne ustanove, kao i objekte iz oblasti kulture i umjetnosti za invalide, jer mnoge ustanove nisu pristupačne za njih.

Za šta ćete se lično zalagati u ovoj godini?

Svakako ću u narednom periodu kao odbornik nastojati i više da učinim za osobe sa invaliditetom, kojima treba više sati personalne asistencije. Svi zajedno moramo se potruditi da onima koji su kvalifikovani, a nezaposleni, obezbijedimo radna mjesta. Nažalost, predrasude su često nepremostiva prepreka. Pažnju posvećujem i aktivnostima koje se tiču naših najmlađih, između ostalog da sva naselja dobiju igrališta. Djeca u gradu moraju imati svoj prostor u blizini zgrada u kojima žive, da bi što više vremena provodili na zelenim površinama, a manje uz računare i telefone.

Raduje me što je Dom zdravlja pokrenuo akciju besplatnih pregleda, a nastaviću da radim na promociji značaja preventivnih pregleda. Već godinama radim besplatne preventivne preglede pacijenata u sklopu otkrivanja pulmoloških i metabolčkih oboljenja. Ono što za mlade možemo i moramo učiniti jeste realizacija edukacija koje će im pomoći u izboru zanimanja i usmjeravanju na školovanje za deficitarna zanimanja.

Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

Sjednice NSRS lani su obilježile mnoge uvrede. Kakva je atmosfera u gradskom parlamentu?

U Gradskoj upravi se njeguju korektni odnosi, uz poštovanje stavova pozicije i opozicije. Lično sam za korektne dijaloge i ne volim bilo kakve neparlamentarne sukobe.

Kako komentarište česte izostanke odbornika sa sjednica?

Izostala sam samo jednom za 36 mjeseci mandata, i to opravdano, što dovoljno govori o mom stavu. Svako treba imati ličnu odgovornost prema Skupštini i građanima koji su nas izabrali. Na izborima svi mi treba da budemo nagrađeni ili “sankcionisani” za ono šta smo i kako radili.

Treba li zainteresovanim građanima omogućiti da prisustvuju sjednicama lokalnog parlamenta, što sada nije slučaj?

Mislim da nemamo tehničke mogućnosti za to, ali nevladinom sektoru i njihovim predstavnicima je omogućeno da prisustvuju pojedinim tačkama dnevnog reda. Tačno je u poslovniku navedeno kad i kako neko može prisustvovati sjednicama radnih tijela Skupštine grada.

Razvoj ruralnog dijela

Pred nama je izborna godina. Šta ćete ponuditi glasačima?

Neke od aktivnosti na kojima već radim i koje smatram bitnim, poput edukacije mladih o značaju profesionalne orijentacije, radu sa invalidima, podrška socijalno ugroženim porodicama.
Intenzivnije ću se zalagati za razvoj ruralnog dijela Banjaluke. Često boravim s tim stanovništvom i upoznata sam s njihovim problemima. Nastaviću da aktivno podržavam ustanove koje rade s djecom sa poteškoćama u razvoju, da učestvujem u inkluziji djece u obrazovnom sistemu, kao i podršci školovanju kadrova koji rade s djecom.

Veoma bitna je saradnja na projektima koje uključuju rad s mladim nezaposlenim majkama i rad s licima trećeg doba, poput “Banjaluke ljudskog lica”. Zalagaću se za izgradnju više “gradskih bašti” i više zelenih površina. Treba razmotriti mogućnosti stipendiranja višečlanih porodica, kao i posebno talentovane djece. Nešto o čemu je bitno govoriti je razvoj turizma i promocija našeg grada u regionu i Evropi.

Naravno, sve ovo mogu postići u saradnji s kolegama, kao dio tima Saveza nezavisnih socijaldemokrata na čelu s gradonačelnikom Igorom Radojičićem, koji je pokazao da mu je stalo do opšteg dobra. Što se, uostalom, vidi i iz podrške koju ima od Banjalučana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO