Banjaluka

Odbornici ne zasijedaju 2 mjeseca "Češće smo se sastajali u vrijeme korone"

Ugroženi prihodi Grada, na čekanju odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, završetak škole u Adi, izgradnja saobraćajnica u Česmi i Priječanima...

odbornici u skupštinskim klupama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo su neke od potreba i problema koji se ne rješavaju, jer odbornici Skupštine grada Banjaluka nisu zasijedali od kraja marta! Sjednica nikada manje, poslovnik se krši, ali za to niko do sada, a vjerovatno i neće da odgovara.

Gradonačelnik Draško Stanivuković podnio je inicijativu za održavanje sjednice Skupštine Grada. Kaže da će je sam zakazati ako bude bilo potrebe.

Plate uredne, a sjednica nema

Napomenuo je da je Poslovnik Skupštine Grada propisao da minimalno bude održana jedna sjednica u dva mjeseca, ali da u zadnja dva mjeseca nije održana nijedna.

– Rukovodstvo uredno prima plate, a odbornici naknadu bez održane sjednice u protekla dva mjeseca – poručio je Stanivuković.

draško stanivuković gradonačelnik Banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Odbornik Milko Grmuša takođe ističe da se poslovnik Skupštine grada konstantno krši i da nikada nije vidio nijednu posljedicu tog kršenja.

– U samom poslovniku ne postoje prekršajne odredbe. Da će neko odgovarati zbog toga – neće sigurno, to je jasno kao dan – naglašava on za Srpskainfo.

Dodaje kako nikada manje sjednica nije bilo. Kaže kako su se sastajali češće za vrijeme pandemije korona virusa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Razlozi za neodržavanje sjednica svode se na objašnjena rukovodstva Skupštine da ne postoje načelnici odjeljenja u Gradskoj upravi i da oni ne žele da rade s materijalima koji, po njihovom mišljenju, nisu potpisani od strane ovlašćenih lica. Oni treba da budu imenovani, ali to ne može da bude na način da političke partije podijele načelnike odjeljenja, što je protivzakonito. Po zakonu se raspisuje javni konkurs. Ako insistiramo na zakonu, onda moramo da insistiramo da kraja; ne može se uzeti samo pola rečenice iz zakona, mora cijela odredba – pojašnjava on.

Razlozi bez pokrića

Navodi i kako Skupština grada Banjaluka ima i drugih tema kojima može i treba da se bavi, te da ne postoje argumenti zbog čega neke nisu na dnevnom redu.

Pročitajte još

– Uzeću konkretno svoj primjer. Prošle godine, prije izbora sadašnjeg predsjednika Skupštine grada, predlagao sam neke tačke dnevnog reda u vezi s nezakonitim regulacionim planovima. Kolegijum Skupštine Grada i predstavnici Gradske uprave i skupštinskog rukovodstva su te moje tačke skidali iako nikakvu poslovničku mogućnost nisu imali za to. Sada sam predložio rezoluciju o poboljšanju grijanja, pa ćemo vidjeti da li će to neko da stavi na dnevni red – kaže Grmuša.

Prema Stanivukovićevim riječima, ne stoji priča da se sjednica ne zakazuje jer nema načelnika odjeljenja.

– Kako je tri godine moglo na taj način, a sada ne može? Kako je mogla prošle sedmice da se održi vanredna sjednica na kojoj su bili akti čiji su predlagači bili ovlašteni potpisnici, a sada više ne može – upitao je Stanivuković.

Naglasio je kako je gradska administracija pripremila brojne važne odluke za sjednicu i da su zbog neodržavanja zasjedanja ugroženi prihodi Grada, dovedeno u pitanje funkcionisanja Gradskog olimpijskog bazena i „Akvane“, da su stavljene na čekanje odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, neradnoj nedjelji, završetak gradnje škole u Adi, izgradnja saobraćajnica u Česmi i Priječanima, regulacioni planovi.

– Ove godine nijedan regulacioni plan koji donosi prihode nije prošao skupštinsku proceduru. Kada je riječ o Akvani i GOB, imamo još dvadesetak dana, i ako se ne usvoji pripremljeni materijal o konsolidaciji tog preduzeća doći će u pitanje ljetna sezona – istakao je on.

Odborničko otaljavanje posla

Grmuša poručuje kako sve ono što je važno, a ne nađe se na dnevnom redu sjednice, pravi određene probleme.

– Nekada pravi probleme stanovnicima jedne ulice ili naselja, jednoj porodici ako je u pitanju zamjena nepokretnosti. Neko uvijek osjeti posljedice – ističe on. 

Politički analitičar Nebojša Tojagić poručuje kako smo navikli na odnose vruće-hladno između skupštinske većine i entitetske vlasti sa jedne i gradonačelnika sa druge strane.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poručio je kako je evidentno da se problemi u Gradskoj upravi stavljaju pod tepih i da je hrpa sve veća, a vremena za njihovo rješavanje sve manje, kao i da je u mnogim sredinama strpljenje građana pri kraju. Poručuju kako pasivnost Gradske uprave, poput izgradnje puta za Priječane, ne bi dovodio u vezu sa odnosima u skupštini.

– Očito da stvari ili glatko funkcionišu, i tada govorimo o simbiozi, ili su zaoštreni odnosi, koji znaju da imaju jednu notu cirkusa, rijalitija i koje nude zabavu za najšire narodne mase. Sada smo u ćorsokaku, jer je očito da je došlo do propusta u održavanju sjednice. Da se razumijemo, uz izuzetak odbornika poput Milka Grmuše, većina njih otaljava svoj posao i nešto se ne trude ni sa nekim idejama i prijedlozima, niti s kontaktima sa građanima, niti traže riječ – ocjenjuje on za Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije