Magazin

Odgovor je samo jedan: Mnoge vjernike muči pitanje da li je MED POSTAN

Mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvijek nisu sigurni koju hranu mogu bezbjedno da jedu, a koju – ne.

Med u tegli
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na primjer, neko pokušava da privremeno isključi iz ishrane med, dok drugi ljudi koriste med kao desert tokom dana posta.

Otkrivamo vam da li je dozvoljeno jesti med tokom posta.

Poznato je da se u danima posta strogo zabranjuju deserti, a ta riječ označava mliječnu čokoladu, razne vrste keksa, slatkiše, kolače, torte i druge slatkiše iz relevantnih odjeljenja supermarketa.

Ali, postoji grupa proizvoda koji mogu biti alternativa uobičajenim poslasticama i nisu zabranjene da se jedu u toku posta: tu spadaju džem, sušeno voće (suvo grožđe, suve kajsije, smokve, suve šljive), orasi, tamna čokolada, alva, marmelada i med. Da, med može da se jede u postu. Svi sveštenici navode primjer Svetog proroka Jovana, koji je tokom velikog posta koristio samo med.

Pročitajte još

Osobine meda Med je u mogućnosti da značajno pomogne kod strogog menija, jer uključuje različite mikroelemente i vitamine. Med će pomoći onima koji tokom perioda posta osjećaju umor i vrtoglavicu, jer daje tijelu snagu i energiju. Ne zaboravite da je u postu važno uzimati pravu mjeru – dvije kašičice meda dnevno će biti dovoljne da zadovolje potrebu za jednostavnim ugljenim hidratima.

Med se može dodati čaju ili suvom pecivu umjesto šećera. Jutarnja kaša sa medom biće mnogo ukusnija, a za večeru možete napraviti laganu salatu sa sosom na bazi maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, meda i začina, prenosi Ženski magazin.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu