Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODGOVOR MINISTARSTVA “Pružamo podršku Čeprkalu već šest godina”

Sport
Autor:

Foto: Instagram/mceprkalo

Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske reagovao je na medijske navode da nije pružilo adekvatnu podršku mladom plivaču Mihajlu Čeprkalu.

Po njima  Čeprkalo je pozvan u Ministarstvo i obećana mu je podrška koju je imao i prethodnih godina, ali i da će isplata sredstava ići određenom dinamikom, te da će u narednoj olimpijskoj godini, podrška biti značajnija, čime je bio zadovoljan.

– Ministarstvo porodice, omladine i sporta je i do sada pružalo podršku Mihajlu Čeprkalu. U proteklih šest godina, od kojih se dvije nije takmičio, dobio je 25 000 KM,od čega u olimpijskoj 2016. godini 15 000 KM. U istom periodu klub u kojem mladi plivač trenira dobio je sredstva u iznosu od 62 000 KM. Podsjećamo da podršku mladim sportistima koji ostvare potencijalnu olimpijsku normu pružaju i Grad Banja Luka, Olimpijski komitet BiH i Ministarstvo civilnih poslova, a Mihajlo Čeprkalo ima i stipendiju tvornice obuće „Bema“. Istovremeno naglašavamo da Mihajlo Čeprkalo nije jedini plivač koji je ostvario B olimpijsku normu, te da su još dva plivača ostvarila pomenutu normu i stala u red na putu ka Olimpijskim igrama – navodi se u saopštenju.

“B” olimpijsku normu trenutno imaju Emir Muratović sa vremenom 49,37 i Nikola Bjelajac koji na 100 metara slobodnim stilom ima vrijeme 50,47 sekudi. U ovoj disciplini “A” olimpijska norma iznosi 48,80, a “B” 50,51. Ukoliko nijedan plivač ne ispliva “A” normu onda na Olimpijske igre ide samo jedan plivač sa “B” normom dok u slučaju više plivača sa “B” normom , u Tokio putuje onaj sa najboljim vremenom, a a to je u ovom slučaju Emir Muratović koji je najbliži “A” normi. Ukoliko jedan plivač ispuni “A” normu, onda ostali plivači sa B normom ne idu na Olimpijadu. S obzirom na sve ove podatke, Mihajlo je daleko od odlaska na Olimpijske igre.

– Ministarstvo porodice, omladine i sporta je uvijek vodilo računa o potencijalnim olimpijskim kandidatima i pružalo podršku u vidu stipendija, finansiranja pojedinaca i dodjelom sredstava putem konkursa za igre na sreću i ta podrška je i ove godine obećana Mihajlu Čeprkalu, a podsjećamo da je naredna godina, u kojoj bi trebalo da dobije značajnija sredstva, olimpijska. Upravo vodeći računa o potrebama mladih sportista povećan je iznos stipendija za potencijalne olimpijske kandidate sa 2400 KM na 3000 KM.  Mladi sportista je trebalo da zna da se problemi, ukoliko postoje, ne rješavaju preko medija i da su vrata Ministarstva otvorena i za rješavanje spornih situacija. Šampioni moraju biti na visini zadatka na terenu, ali i van njega – dodaje se u saopštenju.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO