Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„ODGOVOR NA ODLUKU U RS“ Podnesena inicijativa da se formira REZERVNI SASTAV POLICIJE u Zeničko-dobojskom kantonu

Politika
Autor:

Foto: MUP ZDK

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održala je sjednicu na kojoj je, između ostalog, na dnevnom redu bio i prijedlog o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je predsjednik Komisije – Omer Škaljo.

– Zbog aktuelne političke i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini mi smo uputili inicijativu za formiranjem rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Odluka da se formira rezervni sastav MUP RS predstavlja prijetnju po sve građane naše države i mi moramo adekvatno odgovoriti na ove prijetnje – rekao je Škaljo za Radio Sarajevo.

Informaciju je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova – Dario Pekić. Istakao je da je to normalna odluka ako se sve okolnosti uzmu u obzir.

– Zbog trenutne situacije u državi i dešavanja to je jedna od normalnih odluka. Mi već imamo sigurno formirane ekipe i više od 2.000 ljudi u normalnom sastavu, a ne u rezervnom. Imamo puno bolje uslove od njih da napravimo to što treba. Sutra će se Skupština izjasniti o tome, a onda ćemo mi odgovoriti radnom zadatku – rekao je ministar Pekić za Radiosarajevo.ba.

Komesar MUP ZDK Semir Šut rekao je za Radiosarajevo.ba kako je MUP ZDK već krenuo u proceduru primanja novih 100 aktivnih članova MUP ZDK, te da je ta odluka odobrena.

– Ne bih o odlukama Komisije za nadzor rada policije, ali za Upravu policije najvažniji je prijem u aktivni sastav. Dobit ćemo više od 100 policajaca u aktivni sastav. Naravno za rezervni sastav treba stvoriti pretpostavke, ima tu puno posla, ali ono što Skupština i Vlada odluče, Uprava policije će odlučno realizovati. Nama je prioritet prijem aktivnih policajaca i mislim da će to tako biti u Federaciji BiH. Što se tiče rezervnog sastava, ako se stvore pretpostavke i ako vlast to odluči idemo u realizaciju – rekao je Šut za Radiosarajevo.ba.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO