Svijet

Odgovor na smrt opozicionara Alekseja Navaljnog: Evropska unija uspostavila novi režim SANKCIJA ZA RUSIJU

Evropska unija uspostavila je danas novi režim sankcija, kojim će biti uvedene restriktivne mjere za sve one koji su u Rusiji odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava, kao i za ugrožavanje demokratije i vladavine zakona.

 Vladimir Putin
FOTO: MAXIM SHEMETOV/EPA

Kako je objavljeno na sajtu Savjeta EU, odluka da se uspostavi novi režim sankcija ”dio je odgovora EU na ubrzanu i sistematsku represiju u Rusiji”.

Sankcije zbog smrti Navaljnog

Dodaje se da je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzep Borelj predložio da EU uspostavi novi režim sankcija kao odgovor na smrt opozicionara Alekseja Navaljnog u sibirskom zatvoru u februaru i ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Pročitajte još

Novi okvir uključuje zabranu prodaje ili izvoza opreme u Rusiju koja bi mogla da se koristi za unutrašnju represiju, uključujući određeno vatreno oružje, municiju i bodljikavu žicu, kao i tehnologiju ili softver namijenjen za nadgledanje ili presretanje telekomunikacija.

Duo sankcije i sudije

Novi režim sankcija se odnosi i na 19 pojedinaca, uključujući 13 sudija za koje se smatra da su odgovorni za kršenje ljudskih prava i jedan entitet – rusku Federalnu kazneno-popravnu službu.

Oni koji su danas imenovani podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje, saopštio je Savjet EU.

Pojedinci sa liste sankcionisanih, takođe, podliježu zabrani putovanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu