Sport

"ODLAGANJE OLIMPIJADE JE DOBRA ODLUKA" Košarkašica Saša Čađo pozdravila potez MOK

Saša Čađo, košarkaška reprezentativka Srbije vijest o odgađanju Olimpijskih igara dočekala je u Banjaluci. Iako je sa selekcijom Srbije osigurala plasman u Tokio, kaže da je odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta u ovom trenutku dobra za sport.

"ODLAGANJE OLIMPIJADE JE DOBRA ODLUKA" Košarkašica Saša Čađo pozdravila potez MOK
FOTO: ARMANDO BABANI/EPA

Odgađanje Olimpijskih igara za narednu godinu je dobar potez jer sada je najbitnije da mislimo o zdravlju ljudi, porodicama i da uradimo sve što možemo da prevaziđemo ovu situaciju rekla je košarkaška reprezentativka Srbije Saša Čađo.

– Mislim da je to dobar potez iz više razloga. Nama su pripreme za Olimpijske igre trebalo početi oko 10. maja, ali s obzirom na novonastalu situaciju očekujem da uskoro dobijemo novi program i nove upute. Mislim da je ovo ispravna odluka prije svega zbog zdravlja ljudi. Mi sportisti imamo jak imunitet, ali sada ima mnogo važnijih stvari od sporta, porodice su uključene u sve i trebamo se čuvati, treba da budemo disciplinovani i da se nadamo najboljem. S druge strane, dosta je individualnih sportova, sportista koji zbog ove pauze teško mogu da se pripreme. Teško je i nama u kolektivnim sportovima, a opet neke zemlje poput Australije i Kanade, a vidim da to prate i mnoge druge su rekle da neće ove godine poslati sportiste u Tokio. Zbog svega ovog mislim da je odluka dobra – rekla je Saša Čađo. Saša je do posljednjeg trenutka bila u turskom Izmiru, u blizini Istanbula u kojem je takođe počeo da se širi virus korona.

– U posljednji trenutak u Turskoj je odlučeno da se prekine prvenstvo, međutim, u gradu kojem sam ja bila, Izmiru tada nije bio zabilježen nijedan slučaj. U svijetu su otkazana prvenstva, mislim da je Turska posljednja država koja je ukinula takmičenja. U svim zemljama bi se pojavljivao po jedan dva slučaja, to bi progresivno raslo, a u Turskoj, odnosno u Istanbulu se pojavio prije petnaestak dana. To je veliki grad, od 20 miliona stanovnika i to je teško iskontrolisati ali vidim da su počele su da primjenjuju sve mjere predostrožnosti i nadam se da će se sve dobro završiti – rekla je Saša.

Posljednjim letom iz Istanbula

Saša Čađo je bukvalno, posljednjim letom uspjela da se vrati u Banjaluku. – Uhvatila sam posljednji let preko Sarajeva. Turska košarkaška federacija nije donosila nikakvu odluku. Meni je beogradski aeredrom bio zatvoren ali nisu me shvatali ozbiljno. Došla sam preko Sarajeva, uhvatila posljednji let i super sam prošla. Moje saigračice su sada u velikim problemima, pokušavaju da kontaktiraju amabasade svojih zemaja i da se preko njih da se vrate svojim kućama. Ja sam procijenila da se prvenstvo neće nastaviti zbog trenutke situacije, odlučila sam da se raskinem ugovor i sada ću da se odmaram sa porodicom – rekla je Saša.

Iako je zbog korona virusa prekinula ugovor sa Izmirom Saša kaže da je iza kluba odlična sezona.

– Ovo je druga godina da klub postoji, uspjeli smo da dođemo do pete pozicije, obezbijedili plej-of i kvalifikovali se za FIBA Kup. Igrali smo finale Kupa Turske izgubili od Fenerbahčea ali to je veliki uspjeh za nas – rekla je Čađo

Ostanite sa porodicama

Saša Čađo istakla je da je ovo prilika da sportisti, koji ionako imaju malo slobodnog vremena, budu sa porodicama, a na građane je apelovala da ne izlaze iz svojih kuća.

– Imamo malo vremena sa porodicom, sada je prilika da nadoknadimo. Da bismo sačuvali sebe i druge najpametnije je ostati kod kuće. Svi već znamo kako se virus širi, moramo često prati ruke, ne treba dirati lice i u ovom trenucima moramo da suzdržimo kontakta sa drugim ljudima kako bi se sve to završilo. Karantini od 14 dana i ne zvuči strašno jer će to spriječiti širenje virusa – rekla je Saša.